Hoe kan ik rijden met epilepsie?
Wel of niet rijden met epilepsiemedicijnen
De meeste medicijnen tegen epileptische aanvallen leveren geen problemen op voor het rijden. Er zijn wel enkele uitzonderingen: door de medicijnen fenobarbital, fenytoïne, carbamazepine (meer dan 600 mg per dag) en primidon kunt u zich suf of slaperig voelen. Dit heeft wel invloed op uw rijvaardigheid en kan dus gevaarlijk zijn in het verkeer. U mag dan ook niet rijden in het eerste jaar dat u deze medicijnen gebruikt.
Als u deze medicijnen langer dan 1 jaar gebruikt, mag u wel gewoon rijden. U bent dan voldoende gewend geraakt aan de medicatie. Gebruikt u minder dan 600 milligram per dag van het medicijn carbamazepine? Dan kunt u ook tijdens het eerste jaar dat u dit medicijn gebruikt rijden.
Gaat u een van deze medicijnen afbouwen en krijgt u een epileptische aanval? Dan mag u minimaal 3 maanden niet rijden. Ga na de aanval naar uw neuroloog om te bespreken wat de gevolgen zijn.
Op rijveiligmetmedicijnen.nl kunt u kijken met welke medicijnen u veilig kunt rijden.
Heeft u een groot rijbewijs en epilepsie?
Als u een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Als u medicijnen tegen epileptische aanvallen gebruikt, mag u niet in een vrachtauto of bus rijden.
Wettelijke basis
De regels voor autorijden met epilepsie zijn vastgelegd in paragraaf 7.2 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.
Uw epilepsie doorgeven aan het CBR
U vult een Gezondheidsverklaring in wanneer u uw rijbewijs gaat halen. En wanneer u uw rijbewijs wil verlengen op of na uw 75ste verjaardag. U vult de Gezondheidsverklaring altijd naar waarheid in. Krijgt u de diagnose epilepsie, dan mag u volgens de wet een periode niet rijden, voor uw eigen veiligheid en die van anderen. Het is daarom belangrijk dat u de epileptische aanvallen doorgeeft aan het CBR. Als u rijdt terwijl dit niet mocht en u raakt betrokken bij een ongeluk, kunt in de problemen komen. Uw epilepsie doorgeven, doet u door een Gezondheidsverklaring in te dienen. Wij onderzoeken dan of u nog veilig de weg op kunt.
Heeft u andere vragen over epilepsie of leven met epilepsie? Bezoek dan ook de website van het Epilepsiefonds. Hier vindt u uitgebreide achtergrondinformatie en tips.