Hoe kan ik rijden met een oogaandoening?

Uw rijbewijs halen of verlengen met een oogaandoening

Om veilig te kunnen rijden is het belangrijk dat u goed kunt zien. Ziet u met één of beide ogen beperkt, zelfs als u een bril of lenzen draagt? Of ziet u minder door een oogaandoening of na een staaroperatie? Dan kan dat gevaarlijk zijn voor uzelf en voor anderen.

Hoe kan ik mijn rijbewijs halen met een oogaandoening?

Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een oogaandoening heeft of beperkt ziet. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Als u tijdens het rijexamen een kentekenplaat op 25 meter niet kunt lezen, kan het CBR na het examen om een oogartsrapport vragen. Hoe het CBR onderzoekt of u veilig kunt rijden met een oogaandoening, leest u op de pagina Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?.

Hoe kan ik mijn rijbewijs verlengen met een oogaandoening?

Als u uw rijbewijs wilt verlengen, en u heeft eerder bij het CBR aangegeven dat u beperkt ziet dan vult u opnieuw een Gezondheidsverklaring. Dit kunt u alleen doen als u eerder voor een bepaalde periode geschikt bent verklaard. Het CBR onderzoekt dan opnieuw of u veilig kunt rijden.

Als u in recente periode te maken heeft gekregen met een nieuwe oogaandoening dan heeft u de morele plicht om uw oogaandoening te melden bij het CBR. U leest er meer over op de pagina Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een oogaandoening heb?.