Hoe kan ik rijden met een lichamelijke beperking

Wat kan ik van het CBR verwachten?

Het CBR vraagt iedereen die rijexamen wil doen om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Doet u dit online via Mijn CBR, dan ontvangen wij direct uw informatie. Heeft u één of meerdere vragen in de Gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoord, dan ontvangt u van het CBR een verzoek om naar een arts of specialist te gaan. Deze arts of specialist vult vervolgens een vragenlijst van het CBR in. Doet hij dit digitaal, dan worden de gegevens direct naar het CBR gestuurd. Vult de arts of specialist het papieren formulier in, dan stuurt u deze per post naar het CBR.

In de meeste situaties krijgt u nog een uitnodiging voor een rijtest. Bij een rijtest doen we andere oefeningen dan tijdens een rijexamen. De oefeningen in een rijtest stemmen we af op uw situatie en op uw rijervaring. Een rijtest geldt dus niet als rijexamen.

Als de rijtest goed verloopt, ontvangt u een besluit van het CBR dat u rijgeschikt bent, eventueel met voorwaarden en/of met een bepaalde geldigheidstermijn. Als u geschikt bent kan uw rijschool het praktijkexamen voor u aanvragen.

Als u uw rijbewijs al heeft neemt u zelf het initiatief om het CBR te vragen om een beoordeling. Bijvoorbeeld wanneer u twijfelt of u nog veilig kunt rijden. Of op advies van uw arts. Ook dan vult u een Gezondheidsverklaring in. U krijgt dan bericht van ons, waarin staat welke extra informatie wij nodig hebben.

Kosten Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring kost € 41,00.

Zo betaalt u mee aan de kosten die het CBR maakt voor:

 • De beoordeling van uw rijgeschiktheid;
 • Een eventuele rijtest;
 • Eventuele adviezen over aanpassingen aan uw auto of motor.

Daar kunnen kosten bijkomen die u aan de betreffende partij betaalt. Bijvoorbeeld voor:

 • Medische onderzoeken (bijvoorbeeld voor onderzoek bij een keurend arts, bedrijfsarts of medisch specialist);
 • Huur van een lesauto als u een rijtest moet doen;
 • Uw rijbewijs en pasfoto’s voor het rijbewijs.

  U leest hier meer over de kosten.

  Tip: Bent u begonnen met rijlessen? Of verloopt uw rijbewijs binnenkort? Vul dan alvast de Gezondheidsverklaring in. Vanaf het moment dat u de Gezondheidsverklaring invult, kan het namelijk in sommige situaties ruim 4 maanden duren voordat het CBR een beslissing kan nemen.

  Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

  Als een arts van het CBR u rijgeschikt verklaart, krijgt u een Verklaring van geschiktheid. Als wij aan uw Verklaring van geschiktheid voorwaarden of een bepaalde geldigheidstermijn verbinden, lichten wij dat besluit in een brief of via Mijn CBR toe. Veel mensen met een lichamelijke beperking krijgen bijvoorbeeld een Verklaring van geschiktheid voor een periode van één, drie of vijf jaar. Daarnaast kunnen er ook eventuele voorwaarden zijn. Deze worden in codes overgenomen op uw rijbewijs. Uiteraard is het rijbewijs alleen geldig als u in een voertuig rijdt die voldoet aan deze voorwaarden.