Hoe kan ik rijden met een lichamelijke beperking

Wanneer ga ik met mijn lichamelijke beperking naar het CBR?

Als u rijexamen doet, geeft u bij ons aan dat u een lichamelijke beperking heeft. Dat doet u door de Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u 75 jaar of ouder bent, al een medische achtergrond heeft of beroepschauffeur bent, doet u dit ook als u uw rijbewijs verlengt. U krijgt dan vanzelf bericht van de RDW of u de Gezondheidsverklaring wilt invullen. Als u een beperking of handicap heeft, geeft u dat hierop aan. Ook als u geen beroepschauffeur bent of jonger bent dan 75 jaar kunt u uw beperking of handicap doorgeven als u twijfelt of u nog veilig kunt rijden. Wij onderzoeken dan of u nog veilig de weg op kunt.

Wees gerust: uw rijbewijs wordt niet meteen ongeldig als u uw beperking of handicap bij ons aangeeft. Wij vragen eerst informatie op bij een arts of specialist over uw medische situatie. Vaak concludeert het CBR uit deze informatie dat u prima kunt rijden met behulp van een aangepast voertuig. Maar soms blijkt uit de informatie dat de gevolgen van uw beperking of handicap zo ernstig zijn, dat u niet meer veilig kunt rijden. Dan kan uw rijbewijs ongeldig worden.

Geef ik mijn lichamelijke beperking door als ik rijexamen ga doen?

Als u uw rijbewijs gaat halen, vult u de Gezondheidsverklaring in. Bij voorkeur voordat u start met rijlessen. Hierop vult u in dat u een lichamelijke beperking heeft. Zo kunnen wij beoordelen of u veilig de weg op kunt.

Geef ik het door als ik een lichamelijke beperking krijg terwijl ik al mijn rijbewijs heb?

Heeft u uw rijbewijs al en krijgt u een lichamelijke beperking? Maak dan zelf de afweging of het veilig is om de weg op te gaan. Of uw lichamelijke beperking zorgt voor risico’s in het verkeer is afhankelijk van uw situatie. Het is daarom belangrijk om te bedenken welke risico’s u loopt tijdens het rijden. Bespreek dit met uw arts of specialist. Die kan helpen inschatten of de gevolgen van uw handicap invloed hebben op het rijden.

Als u en uw arts twijfelen of u veilig kunt rijden, kunt u dit altijd bij ons aangeven. Dan kunnen wij beoordelen of het voor u veilig is om te rijden. U kunt uw lichamelijke beperking bij ons aangeven door de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Ik twijfel of ik veilig kan rijden, maar mijn rijbewijs is voorlopig nog geldig. Geef ik dit aan bij het CBR?

Is er twijfel of u veilig kunt rijden? Maar hoeft u uw rijbewijs nog niet te verlengen? Wij raden u aan dit te bespreken met uw arts of specialist. Samen kunnen jullie dan inschatten of de gevolgen van uw lichamelijke beperking gevaren kunnen opleveren tijdens het rijden. Het kan natuurlijk zijn dat u na dit gesprek nog twijfelt of rijden wel veilig is. Dan kunt u de Gezondheidsverklaring invullen en bekijken wij of u nog kunt rijden. U hoeft hier niet mee te wachten tot uw rijbewijs verloopt.

Moet ik aan mijn autoverzekering doorgeven dat ik een lichamelijke beperking heb?

Neem contact op met uw verzekeraar om te vragen hoe het zit met uw verzekering nu u een lichamelijke beperking heeft. U kunt bespreken wat u moet doen om goed verzekerd te blijven.

Ben ik verplicht om mijn lichamelijke beperking te melden bij het CBR?

Bij het invullen van een Gezondheidsverklaring is het verplicht deze naar waarheid in te vullen. U vult een Gezondheidsverklaring in wanneer u uw rijbewijs gaat halen en bijvoorbeeld wanneer uw rijbewijs verlengd moet worden op of na uw 75ste verjaardag. Krijgt u de diagnose na het halen van uw rijbewijs en voor uw 75ste verjaardag, dan is er geen meldplicht. Wel heeft u een morele plicht om uw lichamelijke beperking, als deze uzelf en anderen in gevaar kan brengen, te melden bij het CBR. Indien u twijfelt over uw rijgeschiktheid, bespreek dit dan met uw arts.

Ben ik verzekerd als ik niet aan het CBR doorgeef dat ik een lichamelijke beperking heb?

Als u een ongeluk veroorzaakt en u niet heeft gemeld bij het CBR dat u een lichamelijke beperking heeft, kan het zijn dat uw verzekering de schade niet vergoedt. Neem contact op met uw verzekeraar om te vragen of dit in uw geval zo is. U kunt bespreken dat u een lichamelijke beperking heeft en of dit gevolgen heeft voor uw verzekering.