Hoe kan ik rijden met een lichamelijke beperking

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u in de Gezondheidsverklaring heeft aangegeven dat u een lichamelijke beperking heeft, bekijken we of u veilig kunt rijden. De deskundigen van het CBR adviseren over technische aanpassingen in voertuigen voor gehandicapten en beoordelen uw rijgeschiktheid meestal met een rijtest.

Wat heeft het CBR nodig om te beoordelen of ik veilig kan rijden?

Voor de beoordeling van uw rijgeschiktheid kijken wij naar uw Gezondheidsverklaring, de informatie van de arts en/of specialist en naar het resultaat van een eventuele rijtest.

Moet ik naar een medisch specialist?

Nadat het CBR uw Gezondheidsverklaring heeft ontvangen, krijgt u een bericht. In dit bericht staat uitgelegd bij welke arts u een afspraak moet maken. In een aantal situaties kan dat de revalidatiearts zijn, bijvoorbeeld als het gaat om een beroerte of een (partiële) dwarslaesie. Neem een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in. Zodra alle medische stukken binnen zijn, stelt het CBR vast wat er nodig is om u veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat u nog een rijtest moet doen.

Wanneer is een rijtest nodig?

We nodigen u uit voor een rijtest als u een lichamelijke beperking heeft die het besturen van een auto of ander voertuig moeilijker maakt. Vaak ontstaan beperkingen door letsel, slijtage, problemen rond de geboorte, reumatische of neurologische aandoeningen. Hierdoor kan het zijn dat u een been of arm mist of deze niet goed kunt gebruiken. Of dat u uw lichaam of nek niet goed kunt draaien.

Hoe regel ik een rijtest?

Als een rijtest nodig is dan ontvangt u hiervoor een uitnodiging van het CBR. Daarin staat of u de rijtest doet in uw eigen voertuig of in een lesvoertuig. Als u de rijtest met uw eigen voertuig doet, reserveert u een test via Mijn CBR. U logt in met uw DigiD (met de extra sms-controle).

Doet u de rijtest in een lesvoertuig? Maak dan zelf een afspraak via een rijschool. In de uitnodiging staat hoe u dit doet.

Tip: lees voor het reserveren de rijtestvoorwaarden goed door. Er zijn rijscholen die lessen aanbieden in een aangepast voertuig. U kunt dit als optie kiezen (via Filteren) in onze Rijschoolzoeker.

Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De deskundige van het CBR geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvangt u via Mijn CBR, of per post. Als er voorwaarden voor u gelden, staan die ook in onze brief, evenals de bijbehorende codes die op uw rijbewijs komen.

Meer informatie over aanpassingen aan een auto vindt u op autoaanpassers.nl

Meer over aanpassingen aan motoren vindt u op mmvg.nl.

Let op: wacht altijd op de beslissing van het CBR over uw rijgeschiktheid, voordat u uw voertuig laat aanpassen zodat u geen onnodige kosten maakt.

Ik moet een rijtest doen. Waar let het CBR op?

De rijtest is géén rijexamen. Een rijtest is altijd maatwerk, aangepast aan uw situatie. Afhankelijk daarvan ligt de nadruk in de rijtest op ‘zien’, ‘denken’ of ‘doen’, of een combinatie daarvan.

Meer informatie over de rijtest