Hoe kan ik rijden met een hartaandoening?

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een hartaandoening heb?

Als u bij het CBR meldt dat u een hartaandoening heeft, vult u een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u veilig de weg op kunt.

Wanneer vul ik een Gezondheidsverklaring in?

Als u een Gezondheidsverklaring invult, geeft u hierop aan dat u een ziekte aan uw hart of bloedvaten heeft. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden. U vult een Gezondheidsverklaring in als:

  • U rijexamen gaat doen.
  • Uw rijbewijs voor bepaalde tijd geldig is en u uw rijbewijs wilt verlengen.
  • U uw rijbewijs wilt verlengen als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75ste verjaardag.
  • U uw vrachtwagen- of busrijbewijs wilt verlengen.
  • U tijdelijk niet mocht rijden en deze periode voorbij is.
  • U op een ander moment wilt melden dat u een hartaandoening heeft.

Ik moet een Gezondheidsverklaring invullen om mijn rijbewijs te verlengen. Wanneer doe ik dit?

Ongeveer 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt krijgt u bericht van de RDW over het verlengen van uw rijbewijs. Hierin staat informatie over het invullen van een Gezondheidsverklaring. We raden u aan om 5 maanden voordat uw rijbewijs verloopt een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt daarna of u veilig kunt blijven rijden.

Ik heb sinds kort een hartaandoening. Moet ik dit melden bij het CBR?

Heeft u een rijbewijs en krijgt u een hartaandoening? Ga dan met uw huisarts, cardioloog of verpleegkundige in gesprek over autorijden. Hij of zij kan u vertellen of het verstandig is om uw hartaandoening te melden bij het CBR. Wilt u zeker weten dat u veilig en verantwoord de weg op kunt? Vul dan een Gezondheidsverklaring in. Dan beoordelen wij of u veilig kunt blijven rijden. Op de pagina Kan ik rijden met een hartaandoening vindt u meer informatie en adviezen per soort hartaandoening.

Ik twijfel of ik veilig kan rijden, maar mijn rijbewijs is voorlopig nog geldig. Geef ik dit aan bij het CBR?

Twijfelt u of u nog veilig de weg op kunt? En hoeft u uw rijbewijs nog niet te verlengen? Dan raden we u aan om dit te bespreken met uw arts of verpleegkundige. Hij of zij kan helpen inschatten of uw hartaandoening risico’s oplevert in het verkeer. En of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt blijven rijden.

Ben ik verplicht om mijn hartaandoening te melden bij het CBR?

Als u een Gezondheidsverklaring invult, is het verplicht deze naar waarheid in te vullen. U vult in ieder geval een Gezondheidsverklaring in als u uw rijbewijs wilt gaat halen en als u uw rijbewijs moet verlengen op of na uw 75ste verjaardag. Krijgt u een hartaandoening na het halen van uw rijbewijs en voor uw 75ste verjaardag? Dan is er geen meldplicht. Wel heeft u een morele plicht om uw hartaandoening te melden bij het CBR als deze uzelf en anderen in het verkeer in gevaar kan brengen. Twijfelt u of dit zo is? Bespreek dit dan met uw arts.

Ben ik verzekerd als ik niet doorgeef aan het CBR dat ik een hartaandoening heb?

Als u een ongeval veroorzaakt en u niet heeft gemeld dat u een hartaandoening heeft, kan het zijn dat uw verzekering de schade niet vergoedt. Neem contact op met uw verzekeraar of bekijk de polisvoorwaarden om te kijken of dit in uw geval zo is. U kunt bespreken dat u een hartaandoening heeft en of dit gevolgen heeft voor uw verzekering.