Hoe kan ik rijden met een hartaandoening?

Ik heb een groot rijbewijs of ben beroepschauffeur

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Ook moet u aan meer eisen voldoen als u een hartaandoening heeft en wilt rijden voor uw werk. Alle regels vindt u in hoofdstuk 6 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Kan ik een groot rijbewijs halen of verlengen als ik een hartaandoening heb?

Als u een steunhart of een ICD heeft, kunt u geen groot rijbewijs aanvragen of verlengen. U kunt dus niet rijden in een vrachtwagen of bus met een steunhart of ICD. Met een pacemaker mag u tot 2 weken na de implantatie niet rijden in een vrachtwagen of bus. U kunt in deze 2 weken wel in een auto rijden.

Bij andere hartaandoeningen hangt het af van de ernst van uw klachten of u rijgeschikt bent voor een groot rijbewijs. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gaat u vrijwel altijd naar een arts én naar een cardioloog. De arts is een bedrijfsarts of arbo arts. Op basis van informatie van de arts en cardioloog bepaalt het CBR of u veilig kunt rijden in een vrachtwagen of bus.

Hoe lang is mijn groot rijbewijs geldig?

Als u een groot rijbewijs krijgt, is dat maximaal 5 jaar geldig. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo kunnen we in de gaten houden of het veilig is voor u om in een bus of vrachtwagen te rijden.

Wat betekent code 100 op mijn rijbewijs?

Als u rijgeschikt bent, kunt u met de meeste hartaandoeningen ook rijden als beroepschauffeur in een auto, motor of tractor. Heeft u een steunhart of een ICD en bent u rijgeschikt verklaard? Dan krijgt u code 100 op uw rijbewijs. Dit betekent dat het rijbewijs alleen geldig is voor privégebruik. U mag bijvoorbeeld niet werken als bezorger of taxichauffeur. U mag wel rijden voor woon-werkverkeer. U kunt dus wel met de auto naar uw werk.

Ik heb code 100 op mijn rijbewijs, maar heb mijn rijbewijs nodig voor mijn werk. Wat kan ik doen?

Heeft u al een rijbewijs en heeft u deze nodig voor uw werk? Dan kunt u code 101 aanvragen voor uw rijbewijs voor auto, motor en tractor. Met code 101 kunt u maximaal 4 uur per dag rijden voor uw werk. Bijvoorbeeld als pakketbezorger. U kunt geen beroep uitoefenen waarbij u mensen in de auto vervoert, zoals taxichauffeur. Ook kunt u niet werken als rijinstructeur.

Tip: Gaat u voor onderzoek door het CBR naar een arts? Dan vraagt de arts of u uw rijbewijs nodig heeft voor uw werk. De arts kan dan direct onderzoeken of u code 101 op uw rijbewijs kunt krijgen. Als u dit wilt, heeft u een verklaring van uw werkgever nodig waarin staat dat uw rijbewijs noodzakelijk is voor uw werk.
feedback