Hoe kan ik rijden met diabetes?
Wanneer ga ik met mijn diabetes naar het CBR?
Als u rijexamen doet, geeft u bij ons aan dat u diabetes heeft. Dat doet u door de Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u 75 jaar of ouder bent of beroepschauffeur bent, doet u dit ook als u uw rijbewijs verlengt. U krijgt dan vanzelf bericht van de RDW of u de Gezondheidsverklaring wilt invullen. Als u diabetes heeft, geeft u dat hierop aan. Ook kunt u uw diabetes doorgeven als u twijfelt of u nog veilig kunt rijden. Wij onderzoeken dan of u nog veilig de weg op kunt.
Wees gerust: uw rijbewijs wordt niet meteen ongeldig als u uw diabetes bij ons aangeeft. Wij vragen eerst informatie op bij één of meer artsen over uw medische situatie. Vaak concludeert het CBR uit deze informatie dat u prima kunt rijden. Maar soms blijkt uit de informatie dat de gevolgen van diabetes zo ernstig zijn, dat u niet meer veilig kunt rijden. In dat geval kan uw rijbewijs ongeldig worden.
Geef ik mijn diabetes door als ik rijexamen ga doen?
Als u uw rijbewijs gaat halen, vult u de Gezondheidsverklaring in. Hierop vult u in dat u diabetes heeft. Zo kunnen wij beoordelen of u veilig de weg op kunt.
Geef ik mijn diabetes door als ik diabetes krijg terwijl ik al een rijbewijs heb?
Heeft u uw rijbewijs al en krijgt u diabetes? Maak dan zelf de afweging of het veilig is om de weg op te gaan. Of diabetes zorgt voor risico’s in het verkeer is afhankelijk van uw situatie. Het is daarom belangrijk om te bedenken welke risico’s u loopt tijdens het rijden. Wees bijvoorbeeld alert als u last heeft van ernstige hypo’s, of hypo’s niet goed voelt aankomen. Of als uw zicht verslechtert. Beide situaties kunnen gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Daarom is het verstandig om met uw arts of diabetesverpleegkundige te bespreken of u veilig kunt rijden. Die kan helpen inschatten of de gevolgen van diabetes invloed hebben op het rijden.
Als u en uw arts twijfelen of u veilig kunt rijden, kunt u dit altijd bij ons aangeven. Dan kunnen wij beoordelen of het voor u veilig is om te rijden. U kunt uw diabetes bij ons aangeven door de Gezondheidsverklaring in te vullen.
Ik twijfel of ik veilig kan rijden, maar mijn rijbewijs is voorlopig nog geldig. Geef ik dit aan bij het CBR?
Is er twijfel of u veilig kunt rijden? Maar hoeft u uw rijbewijs nog niet te verlengen? Wij raden u aan dit te bespreken met uw arts of diabetesverpleegkundige. Samen kunnen jullie dan inschatten of de gevolgen van uw diabetes gevaren kunnen opleveren tijdens het rijden. Het kan natuurlijk zijn dat u na dit gesprek nog twijfelt of rijden wel veilig is. Dan kunt u de Gezondheidsverklaring invullen en bekijken wij of u nog kunt rijden.
Ben ik verplicht om mijn diabetes te melden bij het CBR?
Bij het invullen van een Gezondheidsverklaring is het verplicht deze naar waarheid in te vullen. U vult een Gezondheidsverklaring in wanneer u uw rijbewijs gaat halen en bijvoorbeeld wanneer uw rijbewijs verlengd moet worden op of na uw 75ste verjaardag. Krijgt u de diagnose na het halen van uw rijbewijs en voor uw 75ste verjaardag, dan is er geen meldplicht. Wel heeft u een morele plicht om uw diabetes, als deze uzelf en anderen in gevaar kan brengen, te melden bij het CBR. Indien u twijfelt over uw rijgeschiktheid, bespreek dit dan met uw arts.
Ben ik verzekerd als ik niet aan het CBR doorgeef dat ik diabetes heb?
Als u een ongeluk veroorzaakt en u niet heeft gemeld bij het CBR dat u diabetes heeft, kan het zijn dat uw verzekering de schade niet vergoedt. Neem contact op met uw verzekeraar om te vragen of dit in uw geval zo is. U kunt bespreken dat u diabetes heeft en of dit gevolgen heeft voor uw verzekering.
Moet ik aan mijn autoverzekering doorgeven dat ik diabetes heb?
Neem contact op met uw verzekeraar om te vragen hoe het zit met uw verzekering nu u diabetes heeft. U kunt bespreken wat u moet doen om goed verzekerd te blijven.
Heeft u andere vragen over diabetes of leven met diabetes? Bezoek dan ook de website van de Diabetesvereniging Nederland. Hier vindt u uitgebreide achtergrondinformatie en tips.