Hoe kan ik rijden met diabetes?

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u bij ons heeft aangegeven dat u diabetes heeft, bekijken we of u veilig kunt rijden. Hierbij kijken we vooral of u ernstige hypo’s heeft, of u hypo’s voelt aankomen, of u goed kunt zien en of u problemen heeft met uw bloedvaten en zenuwen.

Wat heeft het CBR nodig om te beoordelen of ik veilig kan rijden?

Als u uw rijbewijs wilt aanvragen of verlengen, zijn 2 formulieren belangrijk. De Gezondheidsverklaring en het diabetes mellitus-formulier ‘verslag van de arts’. De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Het diabetesformulier vult uw eigen arts in. Op dit formulier vermeldt uw arts bijvoorbeeld hoe u omgaat met hypo’s en of u problemen heeft met uw bloedvaten of zenuwen.

Uw arts beoordeelt niet of u veilig kunt rijden, maar geeft alleen informatie over uw medische situatie aan het CBR. Met de informatie van uw arts bepalen wij vervolgens of u veilig kunt rijden.

Het kan zijn dat we met de informatie uit de formulieren niet goed kunnen bepalen of u veilig kunt rijden. In dat geval krijgt u daar bericht over. In dit bericht staat precies wat u moet doen. Vaak gaat het om een bezoek aan een oogarts of om een rijtest. Zo kunnen we bepalen of het veilig is voor u om de weg op te gaan.

Mag mijn eigen arts het diabetesformulier invullen? Of moet een onafhankelijke arts dat doen?

Ja, uw eigen arts mag zelf het diabetesformulier invullen. Vraag wel van tevoren of hij of zij dit wil doen. Sommige artsen willen dit namelijk niet doen voor hun eigen patiënten. Als uw arts het formulier niet invult, kunt u hiervoor naar een andere arts.

Tip: Gaat u voor een diabetescontrole naar uw arts in het jaar dat u uw rijbewijs verlengt? Dan kunt u uw arts vragen om tijdens de controle ook diabetesformulier in te vullen. Zo hoeft u niet twee keer naar uw arts.

Is het nodig dat ik naar een oogarts ga?

Als u diabetes heeft, wil het CBR zo goed mogelijk beoordelen of u veilig de weg op kunt. Soms hebben we daarvoor informatie van een oogarts nodig. U hoort dit van ons, nadat wij uw Gezondheidsverklaring hebben ontvangen. U hoeft voor het CBR alleen naar de oogarts als u meer dan 10 jaar diabetes heeft. Als u uw rijbewijs eenmaal heeft, hebben wij elke 10 jaar informatie van de oogarts nodig. Als u medicijnen gebruikt die hypo’s kunnen veroorzaken, is dit elke 5 jaar. Dit geldt ook voor het groot rijbewijs.

Wanneer kan ik goed genoeg zien om veilig te rijden?

Om veilig te kunnen rijden is het natuurlijk belangrijk dat u goed kunt zien. Een goede gezichtsscherpte is nodig om bijvoorbeeld verkeersborden op tijd te lezen. Hoe hoger uw gezichtsscherpte, hoe beter u op afstand ziet. Een normale gezichtsscherpte ligt tussen de 0,8 en 1,5. Een normaal gezichtsveld met 2 ogen is ongeveer 180 graden, met 1 oog is dat ongeveer 150 graden. Als u een kleiner gezichtsveld heeft, merkt u minder snel dingen op waar u niet gericht naar kijkt. Bijvoorbeeld als er iets onverwachts gebeurt in uw ooghoek. Dit kan gevaarlijk zijn.

Voor een auto- of motorrijbewijs is het voldoende als uw gezichtsscherpte minimaal 0,5 is. Dit kan ook met een bril of contactlezen zijn. Daarnaast moet uw gezichtsveld minimaal 120 graden zijn.

Voor een groot rijbewijs is het voldoende als de gezichtsscherpte van uw beste oog minimaal 0,8 is en die van uw minder goede oog minimaal 0,1. Dit kan ook met een bril of contactlezen zijn. Daarnaast moet uw gezichtsveld minimaal 160 graden zijn.

  Kan ik zelf een oogarts kiezen?

  Ja, u kunt zelf een oogarts kiezen. U kunt uw eigen oogarts vragen of een oogarts kiezen uit onze lijst met oogartsen. Als u contact opneemt met een oogarts op de CBR-lijst, dan kunt u binnen 2 weken bij hem of haar terecht. U kunt dan vragen of hij of zij het rapport ‘Specialist – Oogarts’ wil invullen tijdens de afspraak. U kunt dit formulier zelf van tevoren downloaden en printen. De oogarts geeft ons specifieke informatie over uw ogen, maar bepaalt niet of u rijgeschikt bent. Dat doet het CBR.

  Ik ben dit jaar al bij de oogarts geweest. Waarom is er nog een controle nodig?

  Het kan gebeuren dat u net bij uw oogarts bent geweest voor de jaarlijkse controle. Wij vragen u dan toch om nog een keer te gaan. Wij hebben namelijk andere informatie nodig van de oogarts. Bijvoorbeeld over uw gezichtsscherpte en gezichtsveld. Dit controleert de oogarts niet bij de jaarlijkse controle.

  Tip: Gaat u voor uw jaarlijkse controle naar de oogarts in het jaar dat u uw rijbewijs gaat verlengen? Dan kunt u uw oogarts vragen om ook alvast het rapport ‘Specialist – Oogarts’ in te vullen. Zo hoeft u niet twee keer naar uw oogarts.

  Wanneer is een rijtest nodig?

  Als we met de informatie van de artsen niet goed genoeg kunnen bepalen of u veilig kunt rijden, nodigen we u uit voor een rijtest. Dit is nodig als u niet goed kunt zien. Of als u lichamelijke problemen heeft die het lastig maken om een voertuig te bedienen.

  Ik moet een rijtest doen. Waar let het CBR op?

  Tijdens een rijtest kijkt een deskundige van het CBR of u veilig kunt rijden. Hij of zij kijkt of de lichamelijke gevolgen van diabetes invloed hebben op uw rijvaardigheid. Als uw voet bijvoorbeeld minder kracht heeft, kan dat invloed hebben op hoe u rijdt. Ook bekijkt de CBR-deskundige of er nog iets extra’s nodig is om veilig te kunnen rijden. Bijvoorbeeld extra rijlessen, of aanpassingen aan het voertuig.

  Tijdens een rijtest doen we andere oefeningen dan tijdens een rijexamen. De oefeningen in een rijtest stemmen we af op uw medische situatie en op uw rijervaring. Een rijtest is dus geen rijexamen.

  feedback