Hoe kan ik rijden met dementie?

Wanneer geef ik aan het CBR door dat ik dementie heb?

Misschien twijfelt u of het nog verstandig is om te rijden. Bijvoorbeeld omdat u soms dingen vergeet en daardoor de route niet altijd meer weet. Of omdat u merkt dat u minder snel kunt reageren op wat er gebeurt in het verkeer. Als dit bij u het geval is, raden we aan om te stoppen met rijden en in gesprek te gaan met uw arts en familie of vrienden.

Heeft u zeer lichte of lichte dementie en wilt u weten of u kunt blijven rijden? Geef dan aan het CBR door dat u dementie heeft. Het CBR gaat dan onderzoeken of u nog veilig kunt autorijden.

Ik twijfel of ik veilig kan rijden, maar mijn rijbewijs is voorlopig nog geldig. Geef ik dit aan bij het CBR?

In eerste instantie raden we u aan om in gesprek te gaan met uw arts over dementie en autorijden. Uw arts weet bijvoorbeeld wanneer het verstandig is om te stoppen met rijden of om uw dementie te melden bij het CBR. Als u aan het CBR doorgeeft dat u dementie heeft, onderzoeken we of u nog verantwoord kunt deelnemen aan het verkeer.

Ik heb lichte of beginnende dementie. Meld ik dit bij het CBR?

Heeft u lichte of beginnende dementie en wilt u weten of u kunt blijven rijden? Dan raden we u aan om bij ons aan te geven dat u dementie heeft. Ook als u een lichte geheugenstoornis heeft, bijvoorbeeld Mild Cognitive Impairment (MCI). Dit doet u door een Gezondheidsverklaring in te vullen. Op de Gezondheidsverklaring geeft u aan dat u dementie heeft. Wij gaan dan onderzoeken of u nog veilig de weg op kunt. U ontvangt hier vanzelf bericht over nadat u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld.

Ben ik verplicht om mijn dementie te melden bij het CBR?

Bij het invullen van een Gezondheidsverklaring is het verplicht deze naar waarheid in te vullen. U vult een Gezondheidsverklaring in wanneer u uw rijbewijs gaat halen en bijvoorbeeld wanneer uw rijbewijs verlengd moet worden op of na uw 75ste verjaardag. Krijgt u de diagnose na het halen van uw rijbewijs en voor uw 75ste verjaardag? Of krijgt u de diagnose op of na uw 75ste verjaardag nadat u uw rijbewijs heeft verlengd? Dan is er geen meldplicht. Wel heeft u een morele plicht om uw dementie, als deze uzelf en anderen in gevaar kan brengen, te melden bij het CBR. Indien u twijfelt over uw rijgeschiktheid, bespreek dit dan met uw arts.

Ben ik verzekerd als ik niet aan het CBR doorgeef dat ik dementie heb?

Als u een ongeluk veroorzaakt en u niet heeft gemeld bij het CBR dat u dementie heeft, kan het zijn dat uw verzekering de schade niet vergoedt. Neem contact op met uw verzekeraar of bekijk de polisvoorwaarden om te vragen of dit in uw geval zo is. U kunt bespreken dat u dementie heeft en of dit gevolgen heeft voor uw verzekering.

Ik maak me zorgen over iemand die nog rijdt met dementie. Wat kan ik doen?