Hoe kan ik rijden met dementie?

Kan ik autorijden met dementie?

Dementie kan invloed hebben op hoe u rijdt. Daarom is het is niet altijd veilig om te rijden. Bijvoorbeeld doordat het voor u moeilijker wordt om overzicht te houden. Of doordat het niet lukt om snel te reageren op onverwachte situaties in het verkeer.

Ik voel me minder zeker in de auto. Wat kan ik doen?

Misschien twijfelt u zelf of het nog verstandig is om te rijden. Bijvoorbeeld omdat u soms dingen vergeet waardoor u de route niet altijd meer weet. Of omdat u merkt dat u minder snel kunt reageren op wat er gebeurt in het verkeer. Als dit bij u het geval is, raden we u aan om even niet te rijden en uw arts te vragen wat hij of zij vindt.

Daarnaast kunt u erover praten met familie of vrienden. Zij kunnen helpen inschatten of u nog veilig de weg op kunt. Wilt u zeker weten of u kunt blijven rijden? Vul dan de Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u nog veilig kunt autorijden. De kosten hiervoor betaalt u zelf.

Wat bespreek ik met mijn arts?

Twijfelt u of u nog veilig de weg op kunt? Maak dan een afspraak met uw arts. Hij of zij kan u vertellen wanneer het verstandig is om te stoppen met rijden. Ook kunt u samen de regels over autorijden met dementie bespreken. Uw arts weet bijvoorbeeld wanneer mensen met dementie niet meer mogen rijden, en wanneer het verstandig is om uw dementie te melden bij het CBR.

Wat als ik wil blijven rijden?

Heeft u dementie en wilt u blijven autorijden? Vul dan een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt vervolgens of u nog veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Als dat zo is, verlengen we uw rijbewijs.

Wanneer vul ik de Gezondheidsverklaring in?

U kunt de Gezondheidsverklaring invullen als u zich zorgen maakt over de invloed van uw dementie op autorijden. U moet de Gezondheidsverklaring in ieder geval invullen als u 75 jaar of ouder bent en u uw rijbewijs wilt verlengen.

Bent u beroepschauffeur? Of heeft u eerder bij het CBR aangegeven dat u problemen heeft met uw gezondheid? Dan vult u ook altijd de Gezondheidsverklaring in als u uw rijbewijs verlengt. U krijgt bericht van de RDW als u uw rijbewijs moet verlengen.

Tip: Verloopt uw rijbewijs binnenkort? Vul dan op tijd de Gezondheidsverklaring in. Doe dit 5 maanden voordat uw rijbewijs verloopt.

Wanneer kan ik rijden met dementie?

Het CBR onderzoekt hoe ernstig uw dementie is. Dit wordt uitgedrukt met de zogenaamde CDR-score (Clinical Dementia Rating). Deze loopt van 0 tot 3. Mensen met een zeer lichte of lichte vorm van dementie hebben een score van 0,5 of 1. Met deze score kan het zijn dat u nog mag rijden. Mensen met een CDR-score van 2 of 3 mogen niet meer rijden. De precieze regels vindt u in paragraaf 8.6 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Maakt het uit welke vorm van dementie ik heb?

We maken geen onderscheid tussen verschillende soorten dementie. We kijken naar de ernst van de dementie en naar de gevolgen van dementie voor het rijgedrag. Dit doen we ook als er sprake is van geheugenstoornissen zoals Mild Cognitive Impairment (MCI). Of iemand nog kan rijden, beoordelen we op basis van informatie uit de Gezondheidsverklaring, informatie van een medisch specialist en eventueel een rijtest.

Wat is het resultaat van de beoordeling van het CBR?

Een beoordeling van het CBR kan 2 resultaten hebben: u bent rijgeschikt voor 1 of 3 jaar of u bent niet rijgeschikt.

U bent rijgeschikt
Als u zeer lichte of lichte dementie heeft, kunt u in sommige situaties blijven rijden. U heeft dan een CDR-score van 0,5 of 1 en uit het medisch onderzoek en de rijtest blijkt dat u nog veilig kunt rijden. In dat geval kunt u de weg op met een auto, motor of trekker.

Als u dementie heeft, mag u niet rijden met een vrachtwagen (rijbewijs C) of bus (rijbewijs D). Het rijbewijs dat u krijgt is alleen geldig voor privégebruik. Dit betekent bijvoorbeeld dat u niet mag rijden als beroepschauffeur. Zoals taxichauffeur, rijinstructeur of bezorger.

De meeste mensen krijgen een rijbewijs voor 1 jaar. In enkele situaties is dit 3 jaar. Zo kunnen we regelmatig onderzoeken of u nog veilig de weg op kunt. Want in een jaar kan uw situatie veranderen. En we willen er zeker van zijn dat u alleen de weg op gaat als dit veilig is.

Het kan ook zijn dat u rijgeschikt bent onder voorwaarden. U mag dan rijden, maar moet wel bepaalde aanpassingen doen aan uw auto. U hoort van ons welke aanpassingen dit zijn.

U bent niet rijgeschikt
In sommige situaties heeft dementie te veel negatieve invloed op het rijden. Het is dan niet verstandig meer om de weg op te gaan. Dit is in ieder geval zo als u een CDR-score van 2 of hoger heeft. Volgens de wet mag u dan niet meer rijden. Uw rijbewijs wordt ongeldig verklaard en u kunt geen rijbewijs aanvragen.

Ik ben rijgeschikt. Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

Bent u rijgeschikt? Dan krijgt u waarschijnlijk een rijbewijs voor 1 jaar. In enkele situaties is dit 3 jaar. U mag dan rijden met een auto, motor of trekker als u daar een rijbewijs voor heeft. In de tussentijd kan uw situatie natuurlijk veranderen. Blijf daarom altijd zelf alert. Merkt u dat u zich minder zeker voelt in de auto? Bijvoorbeeld omdat u het lastig vindt om overzicht te houden op een druk kruispunt? Ga dan in gesprek met uw arts of praat erover met familie of vrienden. Zij kunnen helpen inschatten of u nog veilig de weg op kunt.

Wat kan ik doen als ik niet rijgeschikt ben?

Het kan erg vervelend zijn als u niet rijgeschikt bent en niet meer mag rijden. U kunt dan op zoek gaan naar andere vervoersmiddelen. Misschien kunnen familieleden of vrienden u ergens naartoe brengen of helpen zoeken naar andere vervoersmiddelen. Zo kunt u bijvoorbeeld met de fiets of het openbaar vervoer gaan. Dan kunt u nog steeds ergens naartoe zonder afhankelijk te zijn van andere mensen. Er zijn ook regelingen voor mensen met dementie die niet meer kunnen rijden. Bijvoorbeeld vergoedingen voor bus- of taxiservices of taxidiensten gerund door vrijwilligers. Dit verschilt per gemeente.

Volgens de wet mag u ook met een brommobiel of bromfiets rijden, maar dit raden we niet aan. De redenen dat autorijden onveilig is voor u, gelden ook voor het rijden met een brommobiel of bromfiets. Daarom adviseren we u om naar andere vervoersmiddelen te zoeken.

Ik maak me zorgen over iemand die nog rijdt. Wat kan ik doen?