Hoe kan ik rijden met dementie?

Ik maak me zorgen over iemand die nog rijdt met dementie. Wat kan ik doen?

Misschien kent u iemand die dementie heeft en nog autorijdt. En twijfelt u of het nog wel verstandig is om de weg op te gaan. Bijvoorbeeld omdat hij of zij minder goed overzicht kan houden in het verkeer, of de weg niet altijd meer kan vinden. Dit kan u zorgen opleveren, zeker als de persoon met dementie wel vindt dat rijden nog goed gaat. U kunt enkele dingen doen om te helpen.

Praat over dementie en autorijden

Praat met hem of haar over autorijden en dementie, ook al is dit niet altijd even makkelijk. Bespreek samen of rijden nog veilig is. Praat hierbij in korte zinnen, stel maar één vraag per keer en toon begrip voor zijn of haar ideeën. Meer tips om in gesprek te gaan met iemand die dementie heeft, leest u op dementie.nl.

Help inschatten of iemand nog kan rijden

Help hem of haar met inschatten of het nog verstandig is om de weg op te gaan. Het kan helpen om de Rij Bewust Test erbij te pakken. Hiermee kunnen mensen hun rijvaardigheid zelf inschatten, waarna ze een advies krijgen. U kunt dit advies samen bespreken.

Denkt u dat het niet verantwoord is om te rijden? Vertel dan waarom het gevaarlijk is om nog wel in de auto te stappen. U kunt daarna vragen of hij of zij het heeft begrepen. Het is het beste als iemand met dementie zelf inziet wanneer rijden niet meer veilig is. Tips om uw naaste te laten stoppen met autorijden vindt u hier.

Betrek de arts erbij

Komt u er samen niet uit? Betrek dan de arts erbij. Die weet wanneer het verstandig is om te stoppen met rijden en wanneer iemand misschien nog wel kan rijden. Ook weet de arts wanneer het nodig is om dementie te melden bij het CBR. Soms neemt iemand met dementie een advies van een arts eerder aan dan van iemand uit hun sociale omgeving.

Help bij het invullen van de Gezondheidsverklaring

Help bij het invullen van de Gezondheidsverklaring als iemand lichte dementie heeft en wil blijven rijden. Dit is een vragenlijst over iemands gezondheid. Mensen vullen deze vragenlijst in als ze hun rijbewijs halen of verlengen, of als ze aan het CBR willen doorgeven dat ze problemen hebben met hun gezondheid. Het CBR gaat dan onderzoeken of iemand nog veilig kan rijden. De kosten hiervoor betaalt uw familielid of vriend zelf. Hij of zij kan de Gezondheidsverklaring het beste invullen via Mijn CBR. Dat gaat het snelst.

Deel in ernstige situaties uw twijfel met ons

Denkt u dat het nodig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen, maar vindt uw familielid of vriend dat niet? Komt u hier samen niet uit, ook niet met een arts erbij? Dan kunt u aan het CBR doorgeven dat u zich zorgen maakt. Doe dit alleen als u denkt dat er anders onveilige situaties in het verkeer ontstaan. Om de melding te doen, heeft u een verklaring van een arts of meerdere familieleden nodig.

Help zoeken naar andere vervoersmiddelen

Is rijden niet meer verstandig? Help dan zoeken naar andere manieren om ergens naartoe te gaan. Bijvoorbeeld met de fiets, de taxi of het openbaar vervoer. U kunt ook een rijschema opstellen met familie en vrienden. Daarnaast zijn er regelingen voor mensen met dementie die niet meer kunnen rijden. Bijvoorbeeld vergoedingen voor bus- of taxiservices of taxidiensten gerund door vrijwilligers. Dit verschilt per gemeente.