Hoe kan ik rijden met autisme?

Wat doe ik als ik mijn rijbewijs wil halen of verlengen als ik iemand ben met autisme?

Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kunnen we onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. Als u autisme heeft, geeft u dat aan op de Gezondheidsverklaring. Het CBR onderzoekt dan of u veilig de weg op kunt. Hoe dit gaat, leest u op de pagina Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden met autisme?.

Ik heb autisme en wil mijn rijbewijs halen. Wanneer vul ik een Gezondheidsverklaring in?

Wilt u uw rijbewijs halen en heeft u autisme? Vul dan de Gezondheidsverklaring in zodra u met rijlessen begint. Zo heeft u ruim de tijd voor de beoordeling van het CBR. Pas als het CBR beoordeelt dat u rijgeschikt bent, kunt u rijexamen doen. Als u op de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld dat u autisme heeft, doet u rijexamen bij een gespecialiseerde examinator. Deze examinator heeft kennis over autisme en begeleidt u tijdens het examen op een manier die bij u past.

Tips voor het halen van uw rijbewijs

We hebben een aantal tips op een rij gezet voor als u uw rijbewijs wilt halen en autisme heeft. Bijvoorbeeld over het kiezen van een rijschool en de examenmogelijkheden. Zo zijn er rijscholen die gespecialiseerd zijn in autisme. Lees er meer over op de pagina Tips voor rijlessen, rijexamen en autorijden voor mensen met autisme.

Ik heb autisme en moet mijn rijbewijs verlengen. Vul ik een Gezondheidsverklaring in?

U vult in een aantal situaties een Gezondheidsverklaring in als u uw rijbewijs verlengt:

  • Als u een rijbewijs heeft voor bepaalde tijd en deze verlengt.
  • Als u uw rijbewijs verlengt en 75 jaar of ouder bent.
  • Als u uw vrachtwagen- of busrijbewijs verlengt.

Ongeveer 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt krijgt u hier bericht over van de RDW. In dit bericht staat of u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Als u een Gezondheidsverklaring moet invullen, raden we u aan om dit zo snel mogelijk te doen nadat u de brief heeft ontvangen. Het CBR onderzoekt daarna of u veilig kunt blijven rijden. Weet u voordat u de brief krijgt al dat u een Gezondheidsverklaring moet invullen om uw rijbewijs te verlengen? Dan raden we aan 5 maanden voordat uw rijbewijs verloopt een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Als u na onderzoek door het CBR rijgeschikt bent verklaard voor onbepaalde tijd en onder de 75 jaar bent, kunt u uw rijbewijs verlengen bij de gemeente. U hoeft dan geen Gezondheidsverklaring in te vullen.