Hoe kan ik rijden met autisme?

Waarom zijn er regels over autorijden voor mensen met autisme?

Heeft u een autismespectrumstoornis (ASS)? Bijvoorbeeld autisme, Asperger of PDD-NOS? Dan gelden er extra regels als u wilt autorijden. Dit staat in de wet. U vindt de regels over rijden voor mensen met autisme in paragraaf 8.11 in de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Wat is de invloed van autisme op autorijden?

Als u autisme heeft, is de informatieverwerking in uw hersenen anders dan bij mensen die geen autisme hebben. Dit kan invloed hebben op een aantal vaardigheden die belangrijk zijn tijdens het autorijden.

Veel prikkels, veel handelingen
Tijdens het rijden moeten bestuurders veel informatie verwerken. Er zijn fietsers, auto’s en voetgangers om op te letten en tegelijkertijd verkeersborden en stoplichten om in de gaten te houden. Daarnaast moeten bestuurders sturen, schakelen, vaart maken of juist remmen en anticiperen op verkeerssituaties. Daarom is het belangrijk om de aandacht adequaat te verdelen. Als u autisme heeft kan dit moeilijk zijn. U kunt overprikkeld raken en het overzicht verliezen. Ook kan het besturen van de auto moeilijker zijn, door problemen met de motoriek of coördinatie.

Reageren op onverwachte situaties
Het is belangrijk om goed te reageren op onverwachte situaties in het verkeer. Wat er in het verkeer gebeurt, is namelijk niet altijd te voorspellen. Om dit goed te doen, is het nodig om in te schatten wat een andere weggebruiker gaat doen, snel te reageren en het rijgedrag aan te passen aan de situatie. Als u autisme heeft, kan dit moeilijker zijn. Het kan zijn dat u meer tijd nodig heeft om te reageren op onverwachte situaties. En dat kan risico’s opleveren in het verkeer.

Grote verschillen per persoon
Het verschilt per persoon of en hoe autisme invloed heeft op het rijgedrag. Wat voor de een moeilijk is, is voor de ander geen probleem. Als u autisme heeft, onderzoekt het CBR of u veilig kunt rijden. Dit gebeurt in ieder geval als u rijexamen doet. Of als u een Gezondheidsverklaring moet invullen als u uw rijbewijs verlengt.