Alle aandoeningen op alfabet

Slechthorendheid en doofheid

Als u slechthorend bent, kunt u geluiden en stemmen minder goed horen. Bij een normaal gesprek kunt u niet alles verstaan wat de ander zegt. Als u slechthorend of doof bent, kunt u gewoon deelnemen aan het verkeer. Er gelden geen extra regels als u wilt autorijden. Alle regels over rijden met een aandoening vindt u in de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Heeft u het syndroom van Ménière? Dan gelden er andere regels. Ook voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik doof of slechthorend ben?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. U kunt hierop aangeven dat u slechthorend of doof bent. Er gelden dan geen extra geschiktheidseisen, maar het is wél handig dat u dit aangeeft. Zo kan de examinator er bij het rijexamen rekening mee houden.

Gaat u naar een arts omdat u op een andere vraag van de Gezondheidsverklaring 'ja' heeft geantwoord? Vertel de arts dan dat u slechthorend bent. De arts kan er dan rekening mee houden tijdens de afspraak.

Ik heb al een rijbewijs
Kunt u sinds kort niet meer goed horen? Dan hoeft u dit niet te melden bij het CBR.

Bent u 75 jaar of ouder en gaat u uw rijbewijs verlengen? Dan vult u de Gezondheidsverklaring in. Als u gezondheidsproblemen heeft, geeft u dat hierop aan. Gaat u naar een arts of doet u een rijtest? Vertel de arts of de deskundige die de rijtest afneemt dat u slechthorend bent. Dan kunnen zij hier rekening mee houden.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Er gelden geen extra regels voor een groot rijbewijs ten opzichte van een rijbewijs voor een auto, motor en tractor.