Restklachten na zenuw- of hersenletsel
Heeft u restklachten na zenuw- of hersenletsel, bijvoorbeeld door hersenschade, een dwarslaesie, een hernia of spasticiteit? Dan kan het zijn dat u minder goed kunt bewegen, minder goed kunt zien of concentratieproblemen heeft. En dat kan gevaarlijk zijn in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden. Alle regels vindt u in paragraaf 7.7 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.
Heeft u een hersentumor? Dan gelden er andere regels. Ook voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.
Wanneer geef ik mijn aandoening door aan het CBR?
Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een aandoening van uw hersenen of zenuwstelsel heeft. Het CBR onderzoekt dan of het veilig is voor u om te rijden.
Ik heb al een rijbewijs
Heeft u al een rijbewijs en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of u risico loopt in het verkeer en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.
Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?
Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een aandoening van uw hersenen of zenuwstelsel heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Met de informatie van deze arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. Als het CBR meer informatie nodig heeft om te bepalen of u veilig kunt rijden, gaat u ook naar een neuroloog. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf. Eventueel doet u ook een rijtest. Daarvoor hoeft u niet te betalen.
Of u rijgeschikt bent, hangt af van de lichamelijke en geestelijke klachten die u heeft en de invloed daarvan op het autorijden. Het CBR kan u ook rijgeschikt verklaren onder voorwaarden. U mag dan rijden, maar met een of meerdere aanpassingen in de auto. Als dit zo is, hoort u van ons onder welke voorwaarden u mag rijden.
Mag ik naar mijn eigen arts of neuroloog?
Als u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat of u naar uw eigen arts kunt. Als u na de afspraak bij de arts ook naar een neuroloog gaat, krijgt u een verwijzing van het CBR naar een neuroloog die rijbewijskeuringen doet. U kunt ook uw revalidatiearts vragen om een rapport op te stellen. Vaak kan de revalidatiearts het rapport indienen in plaats van de neuroloog.
Hoelang is mijn rijbewijs geldig?
Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar of voor onbepaalde tijd. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw situatie. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u een rijbewijs krijgt dat 5 jaar geldig is, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig de weg op kunt als u uw rijbewijs verlengt. Als u een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Deze leest u hieronder.
Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs
Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Om te bepalen of u veilig kunt rijden in een vrachtwagen of bus, gaat u altijd naar een medisch specialist. Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een groot rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Als uw rijbewijs verloopt, onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig de weg op kunt met een vrachtwagen of bus.