Alle aandoeningen op alfabet

Nachtblindheid

Als u nachtblind bent, kunnen uw ogen zich niet goed aanpassen aan het donker. Hierdoor ziet u minder goed als het donker is. En dat kan gevaarlijk zijn als u ’s avonds of ’s nachts autorijdt. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden. Alle regels over rijden met nachtblindheid vindt u in paragraaf 3.8 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik nachtblind ben?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u niet goed kunt zien, ook als u een bril of lenzen draagt. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Kunt u sinds kort minder goed zien in het donker? Ga dan met uw arts in gesprek over autorijden. Bijvoorbeeld uw oogarts. Hij of zij kan helpen inschatten of uw nachtblindheid invloed heeft op het rijden en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u niet goed kunt zien, krijgt u bericht van het CBR dat u naar een arts of oogarts moet. Met de informatie van deze arts bepaalt het CBR of het veilig is voor u om in het donker te rijden. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf. Als het CBR meer informatie nodig heeft, doet u ook een rijtest. Voor de rijtest hoeft u niet te betalen.

Het kan zijn dat het CBR bepaalt dat u alleen mag rijden bij daglicht. Dit is vanaf een uur na zonsopgang tot een uur vóór zonsondergang.

Mag ik naar mijn eigen oogarts?
U kunt meestal zelf kiezen naar welke arts u gaat. Of dit voor u geldt, hoort u van het CBR nadat u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld. Moet u naar een oogarts kan uw eigen oogarts de keuring niet doen? Kijk dan op onze lijst met oogartsen. Hier vindt u oogartsen die meestal binnen twee weken kunnen keuren.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit het onderzoek blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u meestal een rijbewijs voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld voor 5 jaar. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw situatie. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u alleen bij daglicht mag rijden in een auto, kunt u geen groot rijbewijs halen of verlengen.