Alle aandoeningen op alfabet

Een verhoogde kans op bewustzijnsverlies

Als u buiten bewustzijn raakt of flauwvalt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Maar wat de oorzaak ook is: als u bewusteloos raakt terwijl u achter het stuur zit, is dat levensgevaarlijk. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden. Alle regels hierover vindt u in hoofdstuk 11 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Heeft u een verhoogde kans op bewustzijnsverlies doordat u een andere aandoening heeft, zoals epilepsie of diabetes? De regels over rijden met epilepsie en rijden met diabetes vindt u op de pagina’s Hoe kan ik rijden met epilepsie? en Hoe kan ik rijden met diabetes?. Ook voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik last heb van bewustzijnsverlies?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u in de afgelopen 3 jaar een of meerdere keren plotseling uw bewustzijn bent verloren. Het CBR onderzoekt dan of het veilig is voor u om te rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Verliest u weleens uw bewustzijn en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of uw bewustzijnsverlies risico’s oplevert tijdens het rijden en wanneer u tijdelijk beter kunt stoppen met rijden. Ook weet uw arts wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u in de afgelopen 3 jaar een of meerdere keren plotseling uw bewustzijn bent verloren, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Met de informatie van de arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. Als het CBR meer informatie nodig heeft, gaat u ook naar een medisch specialist voor onderzoek. De kosten voor de onderzoeken betaalt u zelf.

Of u rijgeschikt wordt verklaard, hangt onder andere af van de oorzaak van het bewustzijnsverlies en hoe vaak u uw bewustzijn verliest. Vaak moet u een periode niet buiten bewustzijn zijn geraakt om rijgeschikt te worden verklaard.

Mag ik naar mijn eigen arts of medisch specialist?
Als u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat of u naar uw eigen arts kunt. Als u na de afspraak bij de arts ook naar een medisch specialist gaat, krijgt u een verwijzing van het CBR naar een medisch specialist die rijbewijskeuringen doet.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor bepaalde of onbepaalde tijd. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw situatie. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd kan ook korter dan 10 jaar geldig zijn. Als dit rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig de weg op kunt. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gelden er strengere regels. Deze regels leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Om rijgeschikt te zijn voor een vrachtwagen of bus, moet u vaak langere tijd niet buiten bewustzijn zijn geraakt dan om rijgeschikt te zijn voor een auto. Ook kan uw groot rijbewijs korter geldig zijn dan uw autorijbewijs. Zo houden we in de gaten of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtwagen.