Alle aandoeningen op alfabet

Een orgaantransplantatie

Als u een orgaantransplantatie heeft gehad, heeft u een donororgaan gekregen. Bijvoorbeeld een nieuwe long of een nieuw hart. Na een transplantatie kan het zijn dat u lichamelijke klachten heeft die invloed hebben op het rijden. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een orgaantransplantatie heeft gehad. Alle regels over rijden met een orgaantransplantatie vindt u in paragraaf 5.7 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een orgaantransplantatie heb gehad?

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u een orgaantransplantatie gehad en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of de transplantatie invloed heeft op het rijden en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een orgaantransplantatie heeft gehad. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een orgaantransplantatie heeft gehad, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Met de informatie van de arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus naar uw eigen arts, bijvoorbeeld uw huisarts. Vraag wel van tevoren of u bij uw arts terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren. Gaat u ook naar een medisch specialist omdat u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen? Dan hoort u van het CBR of u naar uw eigen medisch specialist kunt.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Blijkt uit de beoordeling van het CBR dat u rijgeschikt bent en was de orgaantransplantatie meer dan 5 jaar geleden? Dan krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als de orgaantransplantatie minder dan 5 jaar geleden was, krijgt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. In dat geval vult u weer een Gezondheidsverklaring in als uw rijbewijs verloopt. Het CBR onderzoekt dan opnieuw of u veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gelden er strengere regels. Deze regels leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Wilt u een groot rijbewijs halen of verlengen? Dan gaat u na de afspraak bij de arts ook naar een medisch specialist. Met de informatie van de arts en de medisch specialist bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent.

Als u rijgeschikt bent, krijgt u een vrachtwagen- of busrijbewijs voor maximaal 5 jaar. Als uw rijbewijs verloopt, vult u nog een keer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo houden we in de gaten of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtwagen.