Alle aandoeningen op alfabet

Een hoge bloeddruk

Als u een hoge bloeddruk heeft, heeft u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals een beroerte of hartinfarct. En dat kan risico’s opleveren in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een hoge bloeddruk heeft. Alle regels over rijden met een hoge bloeddruk of hypertensie vindt u in paragraaf 5.3 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een hoge bloeddruk heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een hoge bloeddruk heeft. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u sinds kort een hoge bloeddruk en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of uw hoge bloeddruk risico’s oplevert in het verkeer en of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een hoge bloeddruk heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Met de informatie van de arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus naar uw eigen arts, bijvoorbeeld uw huisarts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren. Gaat u ook naar een internist omdat u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen? Dan hoort u van het CBR of u naar uw eigen internist kunt.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling van het CBR blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd of voor maximaal 5 jaar. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als uw rijbewijs 5 jaar of korter geldig is, vult u weer een Gezondheidsverklaring in als uw rijbewijs verloopt. Het CBR onderzoekt dan opnieuw of u veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gelden er strengere regels. Deze regels leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Wilt u een groot rijbewijs halen of verlengen? Dan kan het zijn dat u ook naar een internist moet voor een onderzoek. Dit is afhankelijk van de hoogte van uw bloeddruk. Met de informatie van de arts en eventueel de internist bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent.

Als u rijgeschikt bent, krijgt u een vrachtwagen- of busrijbewijs voor 3 of 5 jaar. Als uw rijbewijs verloopt, vult u nog een keer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo kunnen we in de gaten houden of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtwagen.