Alle aandoeningen op alfabet

Een hersentumor

Een tumor of uitzaaiingen in uw hoofd, bijvoorbeeld in de hersenen of van de hersenvliezen, kunnen invloed hebben op uw lichamelijke en cognitieve vaardigheden. En dat kan invloed hebben op het rijden en zelfs gevaarlijk zijn in het verkeer. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u minder goed ziet, u minder goed kunt bewegen of dat u concentratieproblemen heeft. Ook kunt u kans hebben op epileptische aanvallen. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een hersentumor heeft. Alle regels vindt u in paragraaf 7.5 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een hersentumor heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een hersentumor heeft. Het CBR onderzoekt dan of het veilig is voor u om te rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u sinds kort een tumor en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of u risico loopt in het verkeer en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een hersentumor heeft, krijgt u bericht van het CBR met een verwijzing naar een neuroloog of internist. Wanneer u een hypofysetumor heeft dan wordt u verwezen naar een internist. Bij alle andere hersentumoren wordt u verwezen naar een neuroloog. Met de informatie van deze arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf. Als het CBR meer informatie nodig heeft om te bepalen of u veilig kunt rijden, doet u ook een rijtest. Voor de rijtest hoeft u niet te betalen.

Of u rijgeschikt bent, hangt af van de lichamelijke en geestelijke klachten die u heeft door de tumor. En de invloed daarvan op het autorijden. Daarnaast speelt mee of de voorspelling is dat de tumor groeit en of u een verhoogde kans heeft op epileptische aanvallen. Het kan ook dat het CBR u rijgeschikt verklaart onder voorwaarden. U mag dan rijden, maar met een of meerdere aanpassingen in de auto. Als dit zo is, hoort van ons onder welke voorwaarden u mag rijden.

Mag ik naar mijn eigen neuroloog of internist?
Als u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat of u naar uw eigen neuroloog of internist kunt. Is er sprake van een hypofysetumor? Dan kunt u uw behandelend internist (internist-endocrinoloog) vragen om een rapport op te stellen.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor bepaalde of onbepaalde tijd. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw situatie. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd is maximaal 5 jaar geldig. Als dit rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig de weg op kunt. Als u een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Deze leest u onderaan de pagina.

Wat betekent code 100 op mijn rijbewijs?

Het kan zijn dat het CBR na het onderzoek besluit dat u code 100 op uw rijbewijs krijgt. U kunt uw rijbewijs dan alleen gebruiken voor privégebruik en woon-werkverkeer. U kunt dus wel naar uw werk rijden, maar niet rijden als beroepschauffeur. Of u code 100 op uw rijbewijs krijgt, hangt af van uw situatie.

Heeft u code 100 gekregen en heeft u uw rijbewijs nodig voor uw werk? Dan kunt u code 101 aanvragen. Met deze code kunt u maximaal 4 uur per dag rijden voor uw werk. U kunt geen beroep uitoefenen waarbij u mensen in de auto vervoert, zoals taxichauffeur. Ook kunt u niet werken als rijinstructeur.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u rijgeschikt bent, kunt u een groot rijbewijs krijgen voor 3 of 5 jaar en in sommige situaties voor onbepaalde tijd. Als u een rijbewijs voor onbepaalde tijd krijgt, doet u de reguliere keuring voor een groot rijbewijs als uw rijbewijs verloopt. Krijgt u een rijbewijs dat 3 of 5 jaar geldig is en verloopt dit rijbewijs? Dan onderzoekt het CBR opnieuw of de tumor risico’s oplevert in het verkeer.