Alle aandoeningen op alfabet

Een hartspierziekte

Een hartspierziekte, ook wel cardiomyopathie genoemd, is een aandoening van de hartspier. Hierdoor kan uw hart minder goed samentrekken of ontspannen, waardoor uw hart minder goed bloed rondpompt. Daardoor kunt u moeite hebben met lichamelijke inspanning of last hebben van vermoeidheid. Ook kunt u duizelig of zelfs onwel worden. En dat is gevaarlijk in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een hartspierziekte heeft. Alle regels over rijden met een hartspierziekte vindt u in paragraaf 6.4 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een hartspierziekte heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een hartziekte heeft. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u sinds kort een hartspierziekte en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw huisarts of cardioloog. Zij kunnen helpen inschatten of uw hartspierziekte risico’s oplevert in het verkeer en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een hartziekte heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Met de informatie van de arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. Als het CBR meer informatie nodig heeft, krijgt u ook een verwijzing naar een cardioloog. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus ook naar uw eigen arts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren. Als u ook naar een cardioloog moet, krijgt u een verwijzing van het CBR naar een cardioloog die rijbewijskeuringen doet.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling van het CBR blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan opnieuw of u veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gelden er strengere regels. Deze leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gaat u naar een arts én naar een cardioloog. Met de informatie van de arts en de cardioloog bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent.

Als u rijgeschikt bent, krijgt u een vrachtwagen- of busrijbewijs dat maximaal 3 jaar geldig is. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo kunnen we in de gaten houden of u veilig de weg op kunt met een vrachtwagen of bus.