Alle aandoeningen op alfabet

Een cognitieve stoornis

Bij een cognitieve stoornis of geheugenstoornis, zoals Mild Cognitive Impairment (MCI), functioneren bepaalde delen van de hersenen niet goed meer. Dit kan leiden tot problemen met informatieverwerking, oriëntatie, concentratie of het geheugen. Deze cognitieve vermogens zijn belangrijk tijdens het autorijden. Als iemand bijvoorbeeld gedesoriënteerd raakt of vergeetachtig is, kan dit gevaarlijk zijn in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een cognitieve stoornis heeft. De regels over rijden met een cognitieve stoornis vindt u in paragraaf 8.6.2 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Heeft u dementie? Dan gelden er andere regels. Deze informatie vindt u op de pagina Hoe kan ik rijden met dementie?. Ook voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een cognitieve stoornis heb?

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u te horen gekregen dat u een cognitieve stoornis heeft? Ga dan met uw arts in gesprek over autorijden. Hij of zij kan helpen inschatten of de cognitieve problemen invloed hebben op het rijden en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een vorm van dementie of MCI heeft. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een vorm van dementie of MCI heeft, krijgt u bericht van het CBR met een verwijzing naar een medisch specialist. De medisch specialist kan een neuroloog, psychiater, klinisch geriater of specialist ouderengeneeskunde zijn. Daarna doet u eventueel nog een rijtest. Met de informatie van de specialist en eventueel de rijtest bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf. Voor de rijtest hoeft u niet te betalen.

Het kan zijn dat het CBR u rijgeschikt verklaart onder voorwaarden. U mag dan rijden, maar met een of meerdere aanpassingen in de auto. Als dit zo is, hoort van ons onder welke voorwaarden u mag rijden.

Mag ik naar mijn eigen arts?
U krijgt een verwijzing van het CBR naar een specialist die rijbewijskeuringen doet.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan opnieuw of u veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gelden er strengere regels. Deze leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels. Als u een cognitieve stoornis heeft, kunt u geen rijbewijs krijgen of verlengen voor een vrachtwagen of bus.