Alle aandoeningen op alfabet

Een bloedziekte

Als u een bloedziekte heeft, bijvoorbeeld leukemie of een stollingsstoornis zoals hemofilie, kunt u lichamelijke klachten krijgen die invloed hebben op het rijden. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een bloedziekte heeft. Alle regels over rijden met een bloedziekte vindt u in paragraaf 5.6 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een bloedziekte heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een bloedziekte heeft. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u sinds kort een bloedziekte en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of uw bloedziekte invloed heeft op het rijden en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een bloedziekte heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Met de informatie van de arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus naar uw eigen arts, bijvoorbeeld uw huisarts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling van het CBR blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs dat 5 of 10 jaar geldig is. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring. Het CBR onderzoekt dan opnieuw of u veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gelden er strengere regels. Deze regels leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u rijgeschikt bent, krijgt u een vrachtwagen- of busrijbewijs voor maximaal 5 jaar.

Als uw rijbewijs verloopt, vult u nog een keer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo kunnen we in de gaten houden of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtwagen.