Alle aandoeningen op alfabet

Een angststoornis

Als u een angststoornis of fobie heeft, kunt u paniekaanvallen krijgen in bepaalde situaties. En dat kan gevaarlijk zijn in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een angststoornis heeft. Alle regels over rijden met een angststoornis vindt u in paragraaf 8.4 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een angststoornis heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een angststoornis heeft. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u sinds kort paniekaanvallen? Ga dan met een zorgverlener in gesprek over autorijden. Bijvoorbeeld met uw huisarts. Hij of zij kan helpen inschatten of de paniekaanvallen invloed hebben op uw rijgedrag en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een angststoornis heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Als het CBR na deze afspraak meer informatie nodig heeft, krijgt u ook een verwijzing naar een psychiater. Met de informatie van de arts en eventueel de psychiater bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor deze onderzoeken betaalt u zelf. Of u rijgeschikt wordt verklaard of niet, hangt af van waar de fobie op gericht is, of u de paniekaanvallen onder controle heeft.

Mag ik naar mijn eigen psychiater?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus ook naar uw eigen arts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren Als u ook naar een psychiater gaat, krijgt u een verwijzing van het CBR naar een psychiater die rijbewijskeuringen doet. U kunt dus niet naar uw eigen psychiater.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd kan ook korter dan 10 jaar geldig zijn. Als dit rijbewijs verloopt, vult u opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u nog steeds veilig kunt rijden.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden geen extra eisen ten opzichte van een rijbewijs voor een auto, motor en tractor.