Alle aandoeningen op alfabet

Een aneurysma

Een aneurysma is een verwijding van een slagader. Bij een thoracaal aorta aneurysma (TAA) is de lichaamsslagader (ook wel aorta genoemd) in de borstkas wijder geworden. Bij een abdominale aorta aneurysma (AAA) is de lichaamsslagader in de buik wijder geworden. Als de slagader te wijd wordt, is er een kans dat deze scheurt. Als dit gebeurt, is dat levensgevaarlijk. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en een aneurysma heeft. Alle regels over rijden met een aneurysma vindt u in paragraaf 6.8 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een aneurysma heb?

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u te horen gekregen dat u een aneurysma heeft en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Of heeft u een operatie gehad? Ga dan met uw huisarts of cardioloog in gesprek over autorijden. Zij kunnen helpen inschatten of uw aneurysma risico’s oplevert in het verkeer en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u een hart- of vaatziekte heeft. Het CBR onderzoekt dan of het veilig is voor u om te rijden. Als u een groot rijbewijs wil halen, gelden er strengere regels. Deze leest u onderaan deze pagina.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u een hart- of vaatziekte heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Als we hierna meer informatie nodig hebben om een besluit te nemen, krijgt u een verwijzing naar een cardioloog. Met de informatie van de arts en eventueel cardioloog bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus ook naar uw eigen arts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren. Als u ook naar een cardioloog gaat, krijgt u een verwijzing van het CBR naar een cardioloog die rijbewijskeuringen doet.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd kan ook korter dan 10 jaar geldig zijn. Als dit rijbewijs verloopt, vult u opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u nog steeds veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Deze leest u hieronder.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u een groot rijbewijs wilt halen of verlengen, gaat u naar een arts én naar een cardioloog. Met de informatie van de arts en een rapport van de cardioloog bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent.

Als u rijgeschikt bent, krijgt u een groot rijbewijs dat maximaal 5 jaar geldig is. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo kunnen we in de gaten houden of u veilig de weg op kunt met een vrachtwagen of bus.