Alle aandoeningen op alfabet

Een alcohol- of drugsverslaving

Rijden onder invloed van alcohol of drugs is gevaarlijk. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en u regelmatig alcohol drinkt of drugs gebruikt. Bijvoorbeeld als u moeilijk zonder alcohol of drugs kunt, of als u in behandeling bent omdat u een verslaving heeft. Alle regels over rijden en een alcohol- of drugsverslaving vindt u in paragraaf 8.8 van de Regeling eisen geschiktheid 2000. Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Bent u aangehouden omdat u onder invloed achter het stuur zat? Bekijk dan de pagina Ik ben aangehouden door de politie, wat nu?.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik een alcohol- of drugsverslaving heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u de afgelopen 5 jaar overmatig gebruik heeft gemaakt van alcohol, drugs of andere verslavende middelen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u een alcohol- of drugsverslaving en heeft u al een rijbewijs? Bespreek dan met uw behandelaar wat de gevolgen zijn voor het rijden. Als u een alcohol- of drugsverslaving heeft, mag u volgens de wet minimaal een jaar niet rijden. Als u een jaar geen verslaving meer heeft en in die tijd geen terugval heeft gehad, kunt u een Gezondheidsverklaring invullen. Het CBR onderzoekt dan of u weer veilig de weg op kunt.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u overmatig gebruikmaakt van alcohol of drugs, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts of een psychiater moet voor een onderzoek. Met de informatie van de arts of de psychiater bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor deze onderzoeken betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts of psychiater?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus ook naar uw eigen arts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren. Als u ook naar een psychiater moet voor onderzoek, krijgt u een verwijzing van het CBR naar een psychiater die rijbewijskeuringen doet. U kunt dus niet naar uw eigen psychiater.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd kan ook korter dan 10 jaar geldig zijn. Als dit rijbewijs verloopt, vult u opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u nog steeds veilig kunt rijden.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden geen extra eisen ten opzichte van een rijbewijs voor een auto, motor en tractor.