Alle aandoeningen op alfabet

De ziekte van Ménière

Als u de ziekte van Ménière heeft, heeft u heftige aanvallen van duizeligheid. Ook kunt u een evenwichtsstoornis hebben, last hebben van oorsuizen (tinnitus) of minder goed horen. Er gelden extra regels als u wilt autorijden en het syndroom van Ménière heeft. Duizeligheid kan namelijk gevaarlijk zijn in het verkeer. Alle regels over rijden met het syndroom van Ménière vindt u in paragraaf 4.3 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik de ziekte van Ménière heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. Als u in het afgelopen jaar aanvallen van duizeligheid heeft gehad door Ménière, geeft u dit aan op de Gezondheidsverklaring. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Als u door de ziekte van Ménière last heeft van duizeligheidsaanvallen, kunt u tijdelijk niet rijden. Voordat u weer de weg op kunt, moet u minimaal 3 maanden klachtenvrij zijn. Ga hierover in gesprek met uw arts. Als u 3 maanden geen aanvallen van duizeligheid heeft gehad, kunt u weer rijden. Houd daarna zelf in de gaten of het verstandig is om te rijden en ga hierover in gesprek met uw arts. Uw arts kan ook helpen inschatten of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u hier na het gesprek met uw arts nog over twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u het syndroom van Ménière heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Met de van de arts bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus naar uw eigen arts, bijvoorbeeld uw huisarts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd kan ook korter dan 10 jaar geldig zijn. Als dit rijbewijs verloopt, vult u opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u nog steeds veilig kunt rijden.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden geen extra regels ten opzichte van een rijbewijs voor een auto, motor en tractor.