Alle aandoeningen op alfabet

Chronische nierschade

Als u chronische nierschade heeft, heeft u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kan dialyse nodig zijn. Dit kan risico’s opleveren in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden en chronische nierschade heeft. Alle regels over rijden met chronische nierschade vindt u in paragraaf 5.4 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Heeft u een niertransplantatie gehad? Kijk dan op de pagina over rijden met een orgaantransplantatie. Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik chronische nierschade heb?

Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u chronische schade aan uw nieren heeft. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Ik heb al een rijbewijs
Heeft u sinds kort nierschade en twijfelt u of u veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of de nierschade invloed heeft op het rijden en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u chronische schade aan uw nieren heeft, krijgt u bericht van het CBR. Hierin staat dat u naar een arts moet. Als het CBR meer informatie nodig heeft, krijgt u ook een verwijzing naar een nefroloog. Met de informatie van de arts en eventueel medisch specialist bepaalt het CBR of u veilig de weg op kunt. De kosten voor deze onderzoeken betaalt u zelf.

Mag ik naar mijn eigen arts of nefroloog?
U kunt zelf kiezen naar welke arts u gaat. U mag dus naar uw eigen arts. Vraag wel van tevoren of u bij hem of haar terechtkunt. Sommige artsen geven geen informatie over hun patiënten aan het CBR om de vertrouwensrelatie niet te verstoren. Als u ook naar een nefroloog gaat voor onderzoek, hoort u van het CBR of u naar uw eigen nefroloog kunt.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling van het CBR blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs dat maximaal 10 jaar geldig is. Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van uw nierfunctie. Hoe ernstiger de nierschade, hoe korter uw rijbewijs geldig is. Als uw rijbewijs verloopt, vult u weer een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan opnieuw of u veilig kunt rijden.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u rijgeschikt bent, krijgt u een vrachtwagen- of busrijbewijs dat maximaal 5 jaar geldig is.

Als uw rijbewijs verloopt, vult u nog een keer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo kunnen we in de gaten houden of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtwagen.