Blindheid aan één oog
Bent u blind aan één oog? Of heeft u een ooglapje waardoor u maar met één oog kunt zien? Dan gelden er extra regels als u wilt autorijden. Het kan namelijk zijn dat u slechter ziet of minder diepte ziet. En dat kan gevaarlijk zijn in het verkeer. Alle regels over rijden met één oog vindt u in paragraaf 3.4 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.
Gebruikt u medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.
Wanneer geef ik door aan het CBR dat ik maar met één oog kan zien?
Ik ga rijexamen doen
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In uw geval geeft u hierop aan dat u met één of beide ogen niet goed kunt zien, ook als u een bril of lenzen draagt. Het CBR onderzoekt dan of u veilig kunt rijden.
Ik heb al een rijbewijs
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden. Ga hierover in gesprek met uw oogarts. Hij of zij kan helpen inschatten of het verstandig is om aan het einde van deze 3 maanden een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we u ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of u inderdaad geen risico loopt in het verkeer.
Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?
Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u met één of beide ogen niet goed kunt zien, krijgt u bericht van het CBR dat u naar een arts of oogarts moet. Met de informatie van deze arts bepaalt het CBR of uw zicht voldoende is om veilig de weg op te gaan. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.
Mag ik naar mijn eigen arts?
U kunt meestal zelf kiezen naar welke arts u gaat. Of dit voor u geldt, hoort u van het CBR nadat u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld. Moet u naar een oogarts en kan uw eigen oogarts de keuring niet doen? Kijk dan op onze lijst met oogartsen. Hier vindt u oogartsen die meestal binnen twee weken kunnen keuren.
Hoelang is mijn rijbewijs geldig?
Als uit het onderzoek blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is 10 jaar geldig en kunt u verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een rijbewijs voor bepaalde tijd kan ook korter dan 10 jaar geldig zijn. Als dit rijbewijs verloopt, vult u opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Het CBR onderzoekt dan of u nog steeds veilig kunt rijden. Als u een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Deze leest u hieronder.
Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs
Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. U kunt geen rijbewijs voor vrachtwagen of bus halen als u met één oog niet kunt zien.
Kunt u sinds kort met één oog niet zien en heeft u een groot rijbewijs dat u nodig heeft voor uw werk? Dan kan het zijn dat u uw rijbewijs mag houden. Om te kijken of dit kan, gaat u naar een oogarts. Ook heeft u een verklaring van uw werkgever nodig waarin staat dat uw rijbewijs noodzakelijk is voor uw werk. Het CBR stuurt deze verklaring naar u op, zodat uw werkgever deze kan invullen. Met deze verklaring en een advies van de oogarts bepaalt het CBR of u een rijtest kunt doen.
Als uit de rijtest blijkt dat u rijgeschikt bent, krijgt u een busrijbewijs óf een vrachtwagenrijbewijs. Of u een rijbewijs krijgt voor een vrachtwagen of voor een bus, hangt af van welk voertuig u bestuurt voor uw werk. Uw rijbewijs voor bus of vrachtwagen is alleen geldig in een bepaalde regio. Dit is maximaal heel Nederland. Uw rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Als uw rijbewijs verloopt, onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. Zo kunnen we in de gaten houden of u veilig de weg op kunt met een bus of vrachtwagen.