ADHD

Langs een specialist bij ADHD, ADD of autisme

Heeft u ADHD, ADD of autisme? Dan gaat u, na het invullen van de Gezondheidsverklaring, langs bij een psychiater voor een onderzoek. En doet u een rijtest. Zo kunnen we goed beoordelen of u veilig kunt rijden. De geschiktheidseisen zijn vastgelegd in de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000.

Wat moet u doen?

 1. Vul de Gezondheidsverklaring volledig in op Mijn CBR. U logt in en ondertekent met DigiD met sms-controle. U betaalt de verklaring met IDeal.

  Let op:
  u vult alleen in dat u ADHD of ADD heeft als u op dit moment de diagnose heeft. Is de behandeling voor uw 16e verjaardag door een arts gestaakt, gebruikt u geen medicijnen en heeft u geen klachten meer? Vul dan ‘nee’ in bij de vraag over ADHD en ADD.

 2. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.
 3. Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts en/of specialist. Bij ADHD, ADD en autisme is dat een psychiater. U ontvangt hierover zo snel mogelijk (maximaal binnen 7 weken) een bericht via Mijn CBR. Als u onderzocht moet worden door een arts en/of specialist, ontvangt u bij dit bericht de benodigde formulier(en) en verwijzing(en). In dit bericht vindt u tevens ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen. Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met een arts en/of specialist(en). Bij voorkeur met een arts die met ZorgDomein werkt, dat is het snelst. Neem een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.
 4. Bij ADHD en ADD kunt u zelf een specialist kiezen uit de lijst met psychiaters van het CBR en een afspraak maken. Bij autisme ontvangt u een gerichte verwijzing van het CBR.
 5. De psychiater onderzoekt u en vult de formulieren in.
 6. U mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie. Werkt de arts met Zorgdomein? Dan worden de gegevens direct naar ons gestuurd. Vult hij het papieren formulier in? Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH).
 7. Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en u ontvangt bericht via Mijn CBR. De meeste klanten ontvangen dit bericht na ongeveer 14 weken.
 8. Bij geschiktheid krijgt u van het CBR een uitnodiging voor een rijtest.
 9. Als de rijtest goed verloopt, krijgt u via Mijn CBR het besluit van het CBR dat u rijgeschikt bent. Uw rijschool kan het praktijkexamen voor u aanvragen of u kunt langs bij de gemeente om uw rijbewijs te vernieuwen.

Goed om te weten

 • Het is belangrijk dat het onderzoek wordt gedaan door een psychiater die onafhankelijk is, de rijbewijseisen goed kent en kennis heeft van ADHD, ADD of autisme spectrumstoornissen. U kunt dus alleen een psychiater kiezen die hiervoor door het CBR is aangewezen.
 • De psychiater moet u de gelegenheid bieden om het de formulieren vooraf in te zien en eventuele feitelijke onjuistheden te corrigeren.
 • U kunt het verzenden van het rapport naar het CBR blokkeren. De psychiater geeft dan aan het CBR door dat u gebruikmaakt van het blokkeringsrecht. Dit heeft als gevolg dat het CBR gedurende een jaar geen nieuwe Gezondheidsverklaring in behandeling neemt. U kunt in deze periode geen praktijkexamen doen.
 • De kosten voor het onderzoek rekent u zelf af met de psychiater. Het CBR heeft geen invloed op de prijs. De maximumtarieven voor rijbewijskeuringen worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Meer informatie hierover vindt u op www.nza.nl.
feedback