Gezondheidsverklaring

Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn gezondheidsverklaring?

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms langer dan vier maanden duren en kunnen we helaas niet garanderen dat u op tijd duidelijkheid krijgt. Bij het beoordelen van de rijgeschiktheid houden we in de gaten welk rijbewijs als eerste afloopt en hoe vroeg klanten gestart zijn met de procedure. Deze nemen we als eerst in behandeling.

  Ons advies:

  1. Begin vroeg! Als u weet dat u een of meerdere medisch specialisten moet bezoeken, is het verstandig er 5 tot 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te starten.
  2. Vul de Gezondheidsverklaring digitaal in via Mijn CBR. Dit gaat sneller dan per post.
  3. Maak - indien nodig - direct afspraken met de arts en specialist(en). Neem bij deze afspraak alle formulieren mee die u van het CBR ontvangt nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend. Aanvragers van een groot rijbewijs en mensen van 75 jaar en ouder, moeten altijd gekeurd worden door een arts.

  Ik heb mijn Gezondheidsverklaring ingediend, wat nu?

  Digitaal gaat sneller dan post.

  Als u uw gezondheidsverklaring digitaal via Mijn CBR heeft ingediend, krijgt u in de regel binnen een uur per e-mail een ontvangstbevestiging.

  Als u gezond genoeg bent krijgt u vervolgens binnen enkele weken per email het bericht dat u ‘rijgeschikt’ bent.

  Meestal heeft het CBR op basis van uw ingevulde Gezondheidsverklaring voldoende informatie om meteen een besluit te kunnen nemen. Soms is er meer informatie nodig om te bepalen of u ‘rijgeschikt’ bent. U krijgt dan via e-mail (en mijn CBR) binnen maximaal 3 weken bericht van ons waarin we om één van onderstaande punten vragen:

  • We vragen om meer informatie van een arts.
  • Of: we verwijzen u door naar een medisch specialist voor een keuring.
  • Of: we nodigen u uit om een rijtest te doen, zodat we kunnen beoordelen of u uw rijbewijs kunt halen of behouden.

  Als u ouder bent dan 75 of beroepschauffeur, dan moet u als volgende stap altijd naar een keuringsarts. Uw verwijzing met daarbij uw keuringsformulier kunt u printen vanuit Mijn CBR. Dit kan enkele weken duren.

  Hoelang duurt het per post?

  Als u de Gezondheidsverklaring per post heeft opgestuurd kan het tot drie weken duren tot het is gescand en zichtbaar is in Mijn CBR. Met uw DidiD met SMS-code kunt u direct inloggen en de status van uw aanvraag inzien. Als u per post uw zaken met ons regelt ontvangt u ook een reactie per post. Dat kan dus even duren.

  Meestal heeft het CBR op basis van uw ingevulde Gezondheidsverklaring voldoende informatie om meteen een besluit te kunnen nemen. Soms heeft het CBR meer informatie nodig om te bepalen of u ‘rijgeschikt’ bent. U krijgt dan bericht van ons waarin we om één van onderstaande punten vragen:

  • We vragen om meer informatie van een arts.
  • Of: we verwijzen u door naar een medisch specialist voor een keuring.
  • Of: we nodigen u uit om een rijtest te doen, zodat we kunnen beoordelen of u uw rijbewijs kunt halen of behouden.

  Begin op tijd
  We adviseren u zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring via Mijn CBR op te sturen. Dit geldt zeker als u verwacht dat u nog naar één of meerdere medisch specialisten moet.


  Enkele veelgestelde vragen

  Beantwoordt dit uw vraag niet dan kunt u natuurlijk contact opnemen met Klantenservice via www.cbr.nl/contact.
  Het is momenteel echter ongewoon druk, waardoor u lang in de wacht kunt staan. Onze excuses voor het ongemak. Wilt u toch telefonisch uw vraag stellen. U kunt nu ook op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur telefonisch contact met ons opnemen.

  feedback