Gezondheidsverklaring

Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid langer duren. Bij het in behandeling nemen van Gezondheidsverklaringen houden we in de gaten van wie het rijbewijs als eerste verloopt.

  Ons advies:

  1. Begin op tijd! 4 maanden voor uw rijbewijs verloopt. Als u weet dat u een arts of medisch specialist moet bezoeken, adviseren wij u om 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te starten.
  2. Vul de Gezondheidsverklaring digitaal in via Mijn CBR. Dit gaat sneller dan per post. Daarnaast kunt u via Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken.
  3. Neem bij afspraken met de arts en specialist(en) alle formulieren mee die u van het CBR ontvangt nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend. Aanvragers van een groot rijbewijs en mensen van wie het rijbewijs op of na hun 75ste verjaardag verloopt, moeten altijd gekeurd worden door een arts.

     Ik heb mijn Gezondheidsverklaring ingediend, wat nu?

     Digitaal gaat sneller dan post.

     Als u uw Gezondheidsverklaring digitaal via Mijn CBR heeft ingediend, krijgt u in de regel binnen een uur per e-mail een ontvangstbevestiging en kunt u uw aanvraag direct zien als u inlogt op Mijn CBR. U ontvangt dan per e-mail bericht als onze reactie klaar staat in Mijn CBR. Als u de Gezondheidsverklaring per post heeft opgestuurd, kan het een week duren voor deze zichtbaar is in Mijn CBR. U ontvangt dan ook per post onze reactie.

     Meestal heeft het CBR op basis van uw ingevulde Gezondheidsverklaring voldoende informatie om automatisch een besluit te kunnen nemen. Als u gezond genoeg bent, krijgt u gelijk het bericht dat u 'rijgeschikt' bent. Soms is er meer informatie nodig om te bepalen of u ‘rijgeschikt’ bent. Dan:

     • vragen we om meer informatie van een arts;
     • of: we verwijzen u naar een arts voor een keuring;
     • of: we nodigen u uit om een rijtest te doen.

     Als uw rijbewijs op of na uw 75ste verloopt of u een groot rijbewijs aanvraagt, moet u altijd naar een arts.

     Veel klanten krijgen dit bericht meteen. Als een CBR arts de informatie moet beoordelen, duurt dit gemiddeld 9 weken. Soms loopt dit op tot ongeveer 19 weken. Bij het in behandeling nemen van Gezondheidsverklaringen houden we in de gaten van wie het rijbewijs als eerste verloopt en hoe vroeg klanten gestart zijn met de procedure. Klanten die eerder gestart zijn helpen we ook als eerst.

      Enkele veelgestelde vragen

      Kan ik de kosten voor de spoedaanvraag voor mijn rijbewijs vergoed krijgen?

      Beantwoordt dit uw vraag niet dan kunt u natuurlijk contact opnemen met Klantenservice via www.cbr.nl/contact.

      feedback