Gezondheidsverklaring

Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms langer dan vier maanden duren en kunnen we helaas niet garanderen dat u op tijd duidelijkheid krijgt. Bij het beoordelen van de rijgeschiktheid houden we in de gaten welk rijbewijs als eerste afloopt en hoe vroeg klanten gestart zijn met de procedure. Deze nemen we als eerst in behandeling.

  Ons advies:

  1. Begin vroeg! Als u weet dat u een of meerdere medisch specialisten moet bezoeken, adviseren wij u om 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te starten.
  2. Vul de Gezondheidsverklaring digitaal in via Mijn CBR. Dit gaat sneller dan per post. Daarnaast kunt u via Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken.
  3. Neem bij afspraken met de arts en specialist(en) alle formulieren mee die u van het CBR ontvangt nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend. Aanvragers van een groot rijbewijs en mensen van wie het rijbewijs op of na hun 75ste verjaardag verloopt, moeten altijd gekeurd worden door een arts.

   Ik heb mijn Gezondheidsverklaring ingediend, wat nu?

   Digitaal gaat sneller dan post.

   Als u uw Gezondheidsverklaring digitaal via Mijn CBR heeft ingediend, krijgt u in de regel binnen een uur per e-mail een ontvangstbevestiging.

   Als u de Gezondheidsverklaring per post heeft opgestuurd kan het een week duren tot het is gescand en zichtbaar is in Mijn CBR. Met uw DidiD met SMS-code kunt u direct inloggen en de status van uw aanvraag inzien. Als u per post uw zaken met ons regelt ontvangt u ook een reactie per post. Dat kan dus even duren.

   Meestal heeft het CBR op basis van uw ingevulde Gezondheidsverklaring voldoende informatie om een besluit te kunnen nemen. Soms is er meer informatie nodig om te bepalen of u ‘rijgeschikt’ bent.

   Veel klanten krijgen meteen bericht. Als een CBR-arts ernaar moet kijken kan het 11 tot 14 weken duren voor u bericht van ons ontvangt. Soms loop dit op tot ongeveer 19 weken. We helpen als eerste de klanten van wie het rijbewijs binnenkort gaat verlopen, of al verlopen is, en die vroegtijdig een Gezondheidsverklaring opstuurden. Onze reactie is een besluit over uw rijgeschiktheid of:

   • we vragen om meer informatie van een arts.
   • of: we verwijzen u door naar een arts voor een keuring.
   • of: we nodigen u uit om een rijtest te doen.

   Enkele veelgestelde vragen

   Kan ik de kosten voor de spoedaanvraag voor mijn rijbewijs vergoed krijgen?

   Beantwoordt dit uw vraag niet dan kunt u natuurlijk contact opnemen met Klantenservice via www.cbr.nl/contact.

   feedback