Gezondheidsverklaring

Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?

Ik heb mijn Gezondheidsverklaring ingediend, wat nu?

Als u uw Gezondheidsverklaring digitaal via Mijn CBR heeft ingediend, krijgt u in de regel binnen een uur per e-mail een ontvangstbevestiging en kunt u uw aanvraag direct zien als u inlogt op Mijn CBR. U ontvangt dan per e-mail bericht als onze reactie klaar staat in Mijn CBR. Als u de Gezondheidsverklaring per post heeft opgestuurd, kan het een week duren voor deze zichtbaar is in Mijn CBR. U ontvangt dan ook per post onze reactie.

Meestal heeft het CBR op basis van uw ingevulde Gezondheidsverklaring voldoende informatie om automatisch een besluit te kunnen nemen. Als u gezond genoeg bent, krijgt u gelijk het bericht dat u 'rijgeschikt' bent. Soms is er meer informatie nodig om te bepalen of u ‘rijgeschikt’ bent. Dan:

 • vragen we om meer informatie van een arts;
 • of: we verwijzen u naar een arts voor een keuring;
 • of: we nodigen u uit om een rijtest te doen.

  Als uw rijbewijs op of na uw 75ste verloopt of u een groot rijbewijs aanvraagt, moet u altijd naar een arts.

  Veel klanten krijgen dit bericht meteen. Als een CBR arts de informatie moet beoordelen, duurt dit gemiddeld 9 weken. Soms loopt dit op tot ongeveer 20 weken.

  Wij proberen iedereen zo snel mogelijk te helpen, op een eerlijke manier. De mensen van wie het rijbewijs als eerste verloopt, helpen we ook het eerst. U moet dan wel uw Gezondheidsverklaring op tijd hebben ingevuld. In ieder geval 90 dagen voordat het rijbewijs verloopt.

  Hoe lang duurt het voordat de uitslag van de medische keuring bekend is?

  Wij hebben u verwezen naar een arts voor meer informatie of voor een keuring. Uw arts vult het verslag of rapport in, waarna het door de arts of door u zelf kan worden ingestuurd. Wij adviseren u om met de arts af te spreken wanneer deze het rapport gereed heeft. En navraag te doen of het verstuurd is.

  Zodra wij het verslag of rapport van uw arts hebben ontvangen, is dit binnen een week verwerkt in ons systeem. Gemiddeld ontvangen klanten binnen 9 weken bericht over de volgende stap. Soms loopt dit op tot ongeveer 21 weken.

  Het bericht kan een besluit zijn over uw rijgeschiktheid of een volgende verwijzing, bijvoorbeeld voor een rijtest.


  Via Mijn CBR kunt op elk moment de status van uw aanvraag inzien. Met uw DigiD met SMS-code kunt u inloggen.

  Beantwoordt dit uw vraag niet dan kunt u natuurlijk contact opnemen met Klantenservice via www.cbr.nl/contact

   Meer veelgestelde vragen

   Kan ik de kosten voor de spoedaanvraag voor mijn rijbewijs vergoed krijgen?

   Beantwoordt dit uw vraag niet dan kunt u natuurlijk contact opnemen met Klantenservice via www.cbr.nl/contact.

   feedback