Uw situatie

Medische situatie

U heeft een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur vanwege uw medische situatie. Als u uw rijbewijs wilt verlengen, beoordeelt het CBR meestal opnieuw of u gezond genoeg bent om te rijden.

Het opnieuw beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld wanneer u een aandoening hebt die niet verandert. Het CBR laat het u weten als u bij het verlengen van uw rijbewijs niet opnieuw gekeurd hoeft te worden. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met onze klantenservice voordat u verder gaat.

Om te kunnen beoordelen of u gezond genoeg bent vult u een Gezondheidsverklaring in.

Wat moet u doen?

 • Begin tijdig met uw aanvraag. Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden neemt tijd in beslag. Soms kan dit vier maanden duren. Vul daarom op tijd uw Gezondheidsverklaring in om op tijd uw rijbewijs te kunnen verlengen.
 • Vul de Gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt u in met DigiD met de extra controle via SMS. Heeft u nog geen DigiD met SMS-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal. Bent u onder behandeling van een specialist voor een gezondheidsprobleem? En weet u al dat het CBR een rapport van een specialist nodig heeft? Dan kunt u vaak langs uw eigen behandelend specialist voor een rapport en dit direct meesturen met uw Gezondheidsverklaring.
 • Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts. Maak een afspraak voor een rijbewijskeuring bij een arts die u zelf uitkiest. Dit mag uw eigen huisarts zijn.
 • Ga naar de arts en neem uw ingevulde Gezondheidsverklaring en identiteitsbewijs mee. De arts vult de Gezondheidsverklaring verder aan. Dit doet de arts digitaal of op papier in het keuringsverslag.
 • Heeft u een papieren Gezondheidsverklaring ingevuld? Stuur deze dan, samen met de informatie van de arts naar: CBR, t.a.v. medische administratie Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB RIJSWIJK. Als u via Mijn CBR de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld, hoeft u nu niets te doen. U kunt de status van uw Gezondheidsverklaring volgen op Mijn CBR.
 • Via de berichtenbox op Mijn CBR ontvangt u bericht over uw Gezondheidsverklaring. Als een papieren Gezondheidsverklaring heeft ingevuld ontvangt u een schriftelijke reactie.

  • Als het nodig is verwijst het CBR u naar een medisch specialist. U ontvangt dan van ons een verwijsbrief. Hierin staat wat u moet doen. Wij sturen het dossier met informatie over u door naar de specialist.
  • De specialist onderzoekt u en geeft advies of u gezond genoeg bent om te rijden. De specialist stuurt het rapport naar het CBR.
  • Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest.
feedback