Uw situatie

Groot rijbewijs

Wilt u uw C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen óf verlengen? Dan moet u elke vijf jaar kunnen aantonen dat u gezond genoeg bent om te mogen rijden. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.

Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén Gezondheidsverklaring in te vullen.

Wat moet u doen?

 • Begin tijdig met uw aanvraag. Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms vier maanden duren. Vul daarom ruim van tevoren en digitaal uw Gezondheidsverklaring in om op tijd uw rijbewijs te kunnen halen of verlengen.
 • Vul de Gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. U logt in met DigiD en de extra controle via sms. Heeft u nog geen DigiD met sms-controle? Vraag die dan eerst aan op www.digid.nl.
 • De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.
 • Na het indienen van uw Gezondheidsverklaring, krijgt u bericht van ons via Mijn CBR. Dit kan maximaal 5 werkdagen duren. In dit bericht staan ook de ZorgDomein-code(s) waarmee de arts uw informatie veilig en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen.

 • Maak een afspraak voor een rijbewijskeuring bij een bedrijfsarts of een arts van een gecertificeerde arbodienst. Informeer vooraf of de arts met ZorgDomein werkt. Neem uw bericht met ZorgDomein-code(s) en uw identiteitsbewijs mee naar de arts. Hiermee kan de arts uw informatie digitaal opzoeken en invullen, dat gaat sneller dan per post. Neem voor de zekerheid uw bericht met alle bijlagen en uw identiteitsbewijs mee naar de arts.
  • De arts onderzoekt uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en vult het keuringsverslag en eventuele andere formulieren in.
  • Bent u onder behandeling van een specialist voor een gezondheidsprobleem? En weet u al dat het CBR een rapport van een specialist nodig heeft? Dan kunt u vaak langs uw eigen behandelend specialist voor een rapport en dit ook direct meesturen met het keuringsverslag.
  • Stuur alle gevraagde informatie naar: CBR, t.a.v. medische administratie Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB RIJSWIJK.
  • Het CBR beoordeelt alle informatie. Via Mijn CBR ontvangt u binnen vier weken bericht over uw Gezondheidsverklaring.
  • Als het nodig is verwijst het CBR u naar een medisch specialist. U ontvangt dan van ons een verwijsbrief. Hierin staat wat u moet doen. De verwijzing sturen we ook aan de specialist, samen met het keuringsverslag en eventuele aanvullende informatie die nodig is voor de keuring.
  • De specialist onderzoekt u en stuurt een rapport naar het CBR. Hierin geeft hij advies of u gezond genoeg bent om te rijden. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest.
  feedback