Uw situatie

Gezondheidsverklaring: twijfel aan rijgeschiktheid

U heeft een geldig rijbewijs en twijfelt of u nog in staat bent om veilig te rijden, bijvoorbeeld omdat uw medische situatie is veranderd. In dat geval is het belangrijk om te laten beoordelen of u inderdaad nog gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden en aan het verkeer deel te nemen.

Om dit te kunnen beoordelen dient u een Gezondheidsverklaring in. Weet u niet zeker of u een Gezondheidsverklaring moet indienen? Bespreek dit dan eerst met uw arts.

Bromfiets rijbewijs
Mocht u uw autorijbewijs willen inleveren, dan mag u volgens de wet wel een bromfiets of een brommobiel besturen. Hiervoor heeft u alleen een AM-rijbewijs nodig. Belangrijk is om er goed over na te denken of dit gezien uw medische situatie veilig is. Twijfelt u? Overleg dan met uw arts. Voor het bromfietsrijbewijs hoeft u geen Gezondheidsverklaring in te vullen.

Ik heb zorgen over de rijgeschiktheid van iemand anders

Wilt u meer weten over rijgeschiktheid bij bepaalde aandoeningen? Lees meer informatie op de pagina ‘alle aandoeningen op alfabet’.

Digitaal is sneller
Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan lang duren. Vul daarom 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs uw Gezondheidsverklaring in. Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een Gezondheidsverklaring in?

 1. Ga naar mijn.cbr.nl en log in via uw DigiD met sms-controle of de DigiD-app.

 2. Kies voor ´Gezondheidsverklaring invullen´. U begint met invullen van uw persoonlijke gegevens, daarna volgen de vragen over uw gezondheid. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Deze kunt u eventueel ook opslaan voor uw eigen administratie. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via uw DigiD met sms-controle of de DigiD-app. Tot slot betaalt u via iDeal.

  De Gezondheidsverklaring kost € 41,00.


 3. Nadat u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld en betaald, ontvangt u hiervan via Mijn CBR een ontvangstbevestiging. Vervolgens ontvangt u via Mijn CBR een bericht met meer informatie.

  Lees hier meer over de actuele reactietermijnen.

 4. Als u onderzocht moet worden door een arts, ontvangt u bij dit bericht formulier(en) voor de arts en/of eventuele verwijzingen naar specialist(en). In dit bericht staan ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen.

 5. Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met een arts en/of specialist(en), die met ZorgDomein werken, dat is het snelst. Neem een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

 6. De arts en/of specialist(en) onderzoeken u en vullen de formulieren in.

 7. U mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie. Stuurt de arts uw formulieren niet digitaal naar het CBR? Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH).

 8. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.

 9. Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt u hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.

Kunt of wilt u de aanvraag niet digitaal doen, dan kunt u de Gezondheidsverklaring op papier invullen. Let op: de verwerking van een papieren Gezondheidsverklaring duurt langer.

Tip: u kunt deze pagina uitprinten, dan heeft u alles bij de hand.

Heeft u nog vragen dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de Klantenservice via www.cbr.nl/contact.