Uw situatie

Gezondheidsverklaring: na een vorderingsprocedure

Het CBR heeft uw rijbewijs ongeldig verklaard in een vorderingsprocedure en u wilt opnieuw een rijbewijs aanvragen. In dat geval beoordeelt het CBR eerst of u gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden. Deze beoordeling doet het CBR aan de hand van de Gezondheidsverklaring die u invult. In de brief over het ongeldig verklaren van uw rijbewijs staat vaak wanneer u weer een Gezondheidsverklaring mag indienen. Weet u niet zeker of u al een Gezondheidsverklaring mag indienen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen u advies geven.

Wat moet u doen?

 • Begin tijdig met uw aanvraag. Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms vier maanden duren. Vul daarom op tijd uw Gezondheidsverklaring in om op tijd uw rijbewijs te kunnen verlengen.
 • Vul de juiste Gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt u in met DigiD met de extra controle via SMS. Heeft u nog geen DigiD met SMS-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal. Bent u onder behandeling van een specialist voor een gezondheidsprobleem? En weet u al dat het CBR een rapport van een specialist nodig heeft? Dan kunt u vaak langs uw eigen behandelend specialist voor een rapport en dit direct meesturen met uw Gezondheidsverklaring.
 • Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts. Maak een afspraak voor een rijbewijskeuring bij een arts die u zelf uitkiest. Dit mag uw eigen huisarts zijn.
 • Ga naar de arts en neem uw ingevulde Gezondheidsverklaring en identiteitsbewijs mee. De arts vult de Gezondheidsverklaring verder aan. Dit doet de arts digitaal of op papier in het keuringsverslag.
 • Heeft u een papieren Gezondheidsverklaring ingevuld? Stuur deze dan, samen met de informatie van de arts naar: CBR, t.a.v. medische administratie Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB RIJSWIJK. Als u via Mijn CBR de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld, hoeft u nu niets te doen. U kunt de status van uw Gezondheidsverklaring volgen op Mijn CBR.
 • Via de berichtenbox op Mijn CBR ontvangt u bericht over uw Gezondheidsverklaring. Als een papieren Gezondheidsverklaring heeft ingevuld ontvangt u een schriftelijke reactie.

  • ls het nodig is verwijst het CBR u naar een medisch specialist. U ontvangt dan van ons een verwijsbrief. Hierin staat wat u moet doen. Wij sturen het dossier met informatie over u door naar de specialist.
  • De specialist onderzoekt u en geeft advies of u gezond genoeg bent om te rijden. De specialist stuurt het rapport naar het CBR.
  • Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest.
feedback