Uw situatie

Gezondheidsverklaring: na een mededelingenprocedure

Het CBR heeft uw rijbewijs ongeldig verklaard in een mededelingenprocedure (voorheen vorderingsprocedure) en u wilt opnieuw een rijbewijs aanvragen. In dat geval beoordeelt het CBR eerst of u gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden. Deze beoordeling doet het CBR aan de hand van een Gezondheidsverklaring. In de brief over het ongeldig verklaren van uw rijbewijs staat vaak wanneer u weer een Gezondheidsverklaring mag indienen. Weet u niet zeker of u al een Gezondheidsverklaring mag indienen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen u advies geven.

Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een Gezondheidsverklaring in?

 1. Ga naar Mijn CBR en log in via DigiD met sms-controle of de DigiD-app.
 2. Kies voor ´Gezondheidsverklaring invullen´ en klik op ‘Start’. Controleer uw adresgegevens en vul uw emailadres en/of telefoonnummer in. Klik onderaan op ‘Ga verder’. Kijk of de juiste rijbewijscategorieën geselecteerd zijn en klik op ‘Volgende stap’.
 3. Beantwoord alle vragen over uw gezondheid, klik na elke vraag op ‘Volgende’.
 4. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via DigiD met sms-controle of de DigiD-app. Tot slot betaalt u via iDeal.

  De Gezondheidsverklaring kost € 41,00.

 5. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.
 6. Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts. U ontvangt hierover bericht via Mijn CBR. U ontvangt dan formulier(en) voor de arts en/of specialist(en). Mogelijk staan in dit bericht ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen.Veel klanten krijgen dit bericht meteen. Als een CBR arts de Gezondheidsverklaring moet beoordelen, kan het langer duren. Actuele informatie over wanneer u van het CBR een bericht ontvangt vindt u op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?
 7. Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met een arts en/of specialist(en). Heeft u ZD-code(s) ontvangen? Maak dan het liefst een afspraak bij arts(en) die met ZorgDomein werken, dat is het snelst. Neem een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.
 8. De arts en/of specialist(en) onderzoeken u en vullen de formulieren in.
 9. U mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie. Stuurt de arts uw formulieren niet digitaal naar het CBR? Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH).
 10. Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht. Actuele informatie over wanneer u van het CBR een bericht ontvangt vindt u op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?
 11. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. Soms is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.
 12. Als het CBR alle informatie heeft die nodig is, volgt via Mijn CBR het bericht of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U kunt in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen en uw documenten inzien.