Uw situatie

Gezondheidsverklaring: medische situatie

U heeft een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur vanwege uw medische situatie. Als u uw rijbewijs wilt verlengen, beoordeelt het CBR meestal opnieuw of u gezond genoeg bent om te rijden. Dit doen we via de Gezondheidsverklaring.

Het opnieuw invullen van een Gezondheidsverklaring is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld als u een aandoening heeft die niet verandert. Het CBR laat het u weten als u bij het verlengen van uw rijbewijs niet opnieuw gekeurd hoeft te worden. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met onze klantenservice voordat u verder gaat.

Digitaal is sneller

Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms langer dan vier maanden duren. Vul daarom tenminste vier maanden voor het verlopen van uw rijbewijs een Gezondheidsverklaring in. Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een Gezondheidsverklaring in?

 1. Ga naar Mijn CBR en log in via DigiD met SMS of App. Heeft u nog geen DigiD met sms-controle? Vraag die dan aan op www.digid.nl.
 2. Kies voor ´Gezondheidsverklaring invullen´ en klik op ‘Start’. Controleer uw adresgegevens en vul uw emailadres en/of telefoonnummer in. Klik onderaan op ‘Ga verder’. Kijk of de juiste rijbewijscategorieën geselecteerd zijn en klik op ‘Volgende stap’.
 3. Beantwoord alle vragen over uw gezondheid, klik na elke vraag op ‘Volgende’.
 4. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via DigiD met SMS of App en tot slot betaalt u via iDeal (€ 37,80).
 5. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.
 6. Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts. U ontvangt hierover zo snel mogelijk (maximaal binnen 7 weken) een bericht via Mijn CBR. Als u onderzocht moet worden door een arts, ontvangt u bij dit bericht formulier(en) voor de arts en/of eventuele verwijzingen naar specialist(en). Mogelijk staan in dit bericht ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen.
 7. Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met een arts en/of specialist(en). Heeft u ZD-code(s) ontvangen? Maak dan het liefst een afspraak bij arts(en) die met ZorgDomein werken, dat is het snelst. Neem een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.
 8. De arts en/of specialist(en) onderzoeken u en vullen de formulieren in.
 9. U mag de ingevulde formulieren altijd inzien: maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie. Stuurt de arts uw formulieren niet digitaal naar het CBR? Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH).
 10. Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht. De meeste klanten ontvangen dit bericht na ongeveer 14 weken.
 11. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. Soms is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.
 12. Als het CBR alle informatie heeft die nodig is, volgt via Mijn CBR het bericht of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U kunt in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen en uw documenten inzien.
feedback