Uw situatie

Gezondheidsverklaring: groot rijbewijs

Wilt u uw C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen óf verlengen? Dan is het noodzakelijk dat u elke vijf jaar kunt aantonen dat u gezond genoeg bent om te rijden. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.

Voor het bijschrijven van code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén Gezondheidsverklaring in te vullen.

Digitaal is sneller
Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms langer dan vier maanden duren. Als u verwacht dat u naar één of meer medisch specialisten moet, adviseren wij u om 5 à 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs uw Gezondheidsverklaring in te dienen. Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een Gezondheidsverklaring in?

  1. Ga naar mijn.cbr.nl en log in via DigiD met SMS of App. Heeft u nog geen DigiD met sms-controle of App? Vraag die dan aan op www.digid.nl.

  2. Kies voor ´Gezondheidsverklaring invullen´. U begint met invullen van uw persoonlijke gegevens, daarna volgen de vragen over uw gezondheid. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Deze kunt u eventueel ook opslaan voor uw eigen administratie. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via DigiD met SMS of App en tot slot betaalt u via iDeal (€ 37,80).

  3. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.

  4. Vervolgens ontvangt u via Mijn CBR de formulieren voor de bedrijfs- of Arboarts en eventuele verwijzingen naar specialisten met ZD-codes waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen. Veel klanten krijgen dit bericht meteen. Als een CBR arts de Gezondheidsverklaring eerst moet beoordelen, duurt dit gemiddeld 9 weken. Soms loopt dit op tot ongeveer 19 weken.

  5. Maak een afspraak met een bedrijfs- of Arboarts voor de keuring en waar nodig met de specialist(en).Informeer dan vooraf bij de arts of deze met ZorgDomein werkt. Neem uw bericht(en) met ZD-code(s) en uw identiteitsbewijs mee. Hiermee kunnen de arts en specialist(en) uw documenten digitaal invullen en versturen, dat gaat sneller dan per post. Neem voor de zekerheid ook een printje mee van alle berichten.

  6. De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in.

  7. Stuur alle documenten terug naar het CBR of vraag uw arts om het digitaal via ZorgDomein te doen. U mag deze documenten altijd van tevoren inzien. Vraag om een kopie voor uw eigen administratie.

  8. Het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht. In veel situaties verloopt onze beoordeling automatisch en krijgt u snel bericht. Als een CBR arts de informatie zelf moet beoordelen duurt dit gemiddeld 9 weken. Dit loopt soms uit tot ongeveer 19 weken. We houden de afloopdatum van uw rijbewijs in de gaten.

  9. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.

  10. Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.

Kunt of wilt u de aanvraag niet digitaal doen, dan kunt u de Gezondheidsverklaring op papier invullen. Let op: de verwerking van een papieren Gezondheidsverklaring duurt langer.

Tip: u kunt deze pagina uitprinten, dan heeft u alles bij de hand.

Heeft u nog vragen dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de Klantenservice via www.cbr.nl/contact. Het is momenteel echter ongewoon druk, waardoor u lang in de wacht kunt staan. Onze excuses voor het ongemak.

feedback