Uw situatie

Gezondheidsverklaring: groot rijbewijs

Wilt u uw groot rijbewijs C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen óf verlengen? Dan is het noodzakelijk dat u elke vijf jaar kunt bewijzen dat u gezond genoeg bent om te rijden. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring, de verplichte keuring bij de bedrijfs- of Arboarts (en indien nodig het rapport van de specialist).
U kunt ervoor kiezen om het groot rijbewijs niet te verlengen. Lees hier hoe u het groot rijbewijs weer kan terugkrijgen als u deze tijdelijk heeft stopgezet.

Voor het bijschrijven van code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén Gezondheidsverklaring in te vullen.

Digitaal is sneller
Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms langer dan vier maanden duren. Als u verwacht dat u naar één of meer medisch specialisten moet, adviseren wij u om 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs uw Gezondheidsverklaring in te dienen. Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een Gezondheidsverklaring in?

 1. Ga naar mijn.cbr.nl en log in via uw DigiD met sms-controle of de DigiD-app.
 2. Kies voor 'Gezondheidsverklaring invullen'. U begint met invullen van uw persoonlijke gegevens, daarna volgen de vragen over uw gezondheid. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Deze kunt u eventueel ook opslaan voor uw eigen administratie. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via uw DigiD met sms-controle of de DigiD-app. U betaalt via iDeal.

  De Gezondheidsverklaring kost € 41,00.

 3. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.
 4. Vervolgens ontvangt u via Mijn CBR de formulieren voor de bedrijfs- of Arboarts en eventueel verwijzingen naar specialisten. Veel klanten krijgen deze formulieren meteen. Als een CBR-arts de Gezondheidsverklaring eerst moet beoordelen, kan dit langer duren. Actuele ínformatie over wanneer u van het CBR een bericht ontvangt vindt u op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?
 5. Maak een afspraak met een bedrijfs- of Arboarts voor de keuring en waar nodig met de specialist(en). Informeer dan vooraf bij de arts of deze met ZorgDomein werkt. Neem uw bericht(en) met ZD-code(s) en uw identiteitsbewijs mee. Hiermee kunnen de arts en specialist(en) uw documenten digitaal invullen en versturen, dat gaat sneller dan per post. Neem voor de zekerheid ook een printje mee van alle berichten.
 6. De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in.
 7. Stuur alle documenten terug naar het CBR of vraag uw arts om het digitaal via ZorgDomein te doen. U mag deze documenten altijd van tevoren inzien. Vraag om een kopie voor uw eigen administratie.
 8. Het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht. In veel situaties verloopt onze beoordeling automatisch en krijgt u meteen bericht. Actuele informatie over wanneer u van het CBR een bericht ontvangt vindt u op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?
 9. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.
 10. Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.

Kunt of wilt u de aanvraag niet digitaal doen, dan kunt u de Gezondheidsverklaring op papier invullen. Let op: de verwerking van een papieren Gezondheidsverklaring duurt langer.

Tip: u kunt deze pagina uitprinten, dan heeft u alles bij de hand.

Heeft u nog vragen dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de Klantenservice via www.cbr.nl/contact.

Let op: deze Gezondheidsverklaring geldt niet als vervanging van de wettelijke verplichte geneeskundige verklaring voor beroepschauffeurs D.