Rijbewijs verlengen na uw 75ste

Blijven rijden met een verlopen rijbewijs

Vanaf 1 december 2019 mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 1 juni 2021. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR.

Tot wanneer kunt u blijven rijden?

U kunt met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot het CBR een besluit neemt. Dit kan uiterlijk tot één jaar nadat uw rijbewijs verlopen is.

Geldt de regeling ook voor u?

De regeling geldt voor u in de volgende situatie:

 1. U bent 75 of ouder op het moment dat uw rijbewijs verloopt.
 2. En: u dient uw Gezondheidsverklaring in voordat uw rijbewijs verloopt. Of, als u uw Gezondheidsverklaring al heeft ingediend, heeft u dat voor de verloopdatum van uw rijbewijs gedaan.
 3. En: uw rijbewijs is minimaal 5 jaar geldig. U kunt dit zien op uw rijbewijs. De begindatum staat op de voorkant van uw rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van uw rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’

Wanneer geldt de regeling niet?

 1. U heeft uw Gezondheidsverklaring ingediend nadat uw rijbewijs verliep.
 2. Of: u heeft van de politie of het CBR bericht gekregen dat u op dit moment niet mag rijden. Bijvoorbeeld omdat ze uw rijbewijs ingevorderd, ingehouden, geschorst of ongeldig verklaard hebben.
 3. Of: het CBR heeft u een maatregel opgelegd.
 4. Of: u heeft een rijbewijs dat 1 of 3 jaar geldig is. De begindatum staat op de voorkant van uw rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van uw rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’.

Europese coulance

In verband met corona maatregelen geldt er een extra coulance: de Europese Commissie heeft besloten om de geldigheid van alle Europese rijbewijzen te verlengen. Dit geldt als:

• Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021.

• Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.

• Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1
juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

Wanneer u 75 jaar of ouder bent en een tijdelijke verlenging van het rijbewijs heeft, kunt u door dit Europese besluit ook in de EU rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari tot en met 30 juni 2021 verloopt of verlopen is.

Deze Europese regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.

  Hoe loopt het verder, nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend?

  U heeft of krijgt van ons een verwijzing naar een arts of specialist. U moet namelijk voor de verlenging van uw rijbewijs gekeurd worden. Zorg dat u de afspraken maakt zodra u dit bericht krijgt. Als u hier te lang mee wacht, sturen wij u een herinnering. Als u hier niet op reageert, dan stoppen wij de procedure. U mag dan, ook met uw verlopen rijbewijs, niet meer rijden.

  Hoe weet ik of ik in de regeling val?

  Nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend, ontvangt u bericht van het CBR. Daarin staat of u wel of niet in de regeling valt. En wat de vervolgstappen zijn.

  Wanneer neemt het CBR een definitief besluit over de verlenging van mijn rijbewijs?

  U mag maximaal een jaar blijven rijden met een verlopen rijbewijs. U ontvangt in ieder geval voor het verlopen van dit verlengingsjaar een definitief besluit van ons. Kijk op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring? Daar vindt u actuele informatie over hoe lang het duurt voor u een besluit ontvangt.

  Wat mag wel en wat mag niet met een verlopen rijbewijs?

  U kunt uw huidige rijbewijs gewoon blijven gebruiken. Maar er gelden wel extra regels als u rijdt met een verlopen rijbewijs.

  • U kunt alleen in Nederland rijden, dus niet in het buitenland.
  • U kunt alleen met uw auto (B), auto met aanhanger (BE), motor (A), tractor (T) en bromfiets (AM) rijden. Dus niet met vrachtwagen of bus (C of D, CE of DE).
  • Uw verlopen rijbewijs is niet geldig als legitimatiebewijs.

  Twijfelt u zelf of u nog wel veilig kunt rijden? Bijvoorbeeld omdat uw gezondheid achteruit is gegaan? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR. Zij helpen u graag verder.

  Is er een uitzondering mogelijk als ik dringend moet rijden in het buitenland?

  In sommige gevallen mogen wij een uitzondering maken. Maar alleen in hele bijzondere situaties:

  • u heeft een familielid in het buitenland; of
  • er is een familielid overleden die in het buitenland woont; of
  • u werkt in het buitenland; of
  • andere onvoorziene (opeenstapelende) schrijnende factoren.

  U kunt onze klantenservice bellen als u in een van deze situaties zit. Zij helpen u dan verder.

  Ongeval of aangehouden?

  • Bij een ongeval bent u gewoon verzekerd.
  • De politie kan altijd zien of u mag rijden met uw verlopen rijbewijs. Het staat niet op uw rijbewijs, maar zij kunnen dit controleren in het centraal Rijbewijzenregister van de RDW.
  • Komt u in aanraking met de politie, omdat u niet veilig rijdt? Bijvoorbeeld vanwege uw medische situatie, of omdat u met alcohol of drugs hebt gereden? Dan meldt de politie dit aan het CBR. Het CBR kan dan besluiten dat u niet meer mag rijden met een verlopen rijbewijs.

  feedback