Rijbewijs verlengen na uw 75ste

Blijven rijden met een verlopen rijbewijs

Tussen 1 december 2019 en 1 juni 2021 mochten veel 75+’ers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Hiervoor moesten zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. De regeling is alleen nog geldig voor 75+’ers die vóór 1 juni 2021 al in de regeling zaten en die nog geen besluit van het CBR hebben ontvangen.

Tot wanneer kunt u blijven rijden?

U kunt met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot het CBR een besluit neemt. Dit kan uiterlijk tot één jaar nadat uw rijbewijs verlopen is. U heeft hierover een bericht ontvangen van het CBR.

  Europese coulance

  In verband met corona maatregelen geldt een extra coulance: de Europese Commissie heeft besloten om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen te verlengen. Dit geldt als:

  • Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021.

  • Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.

  • Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1
  juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

  Wanneer u 75 jaar of ouder bent en een tijdelijke verlenging van het rijbewijs heeft, kunt u door dit Europese besluit ook in de EU rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari tot en met 30 juni 2021 verloopt of verlopen is.

  Deze Europese regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.

   Hoe loopt het verder, nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend?

   U heeft of krijgt van ons een verwijzing naar een arts of specialist. U moet namelijk voor de verlenging van uw rijbewijs gekeurd worden. Zorg dat u de afspraken maakt zodra u dit bericht krijgt. Als u hier te lang mee wacht, sturen wij u een herinnering. Als u hier niet op reageert, dan stoppen wij de procedure. U mag dan, ook met uw verlopen rijbewijs, niet meer rijden.

   Hoe weet ik of ik in de regeling val?

   Nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend, ontvangt u bericht van het CBR. Daarin staat of u wel of niet in de regeling valt. En wat de vervolgstappen zijn.

   Wanneer neemt het CBR een definitief besluit over de verlenging van mijn rijbewijs?

   U mag maximaal een jaar blijven rijden met een verlopen rijbewijs als u onder de regeling valt, u heeft dan hierover van het CBR bericht ontvangen. U ontvangt in ieder geval voor het verlopen van dit verlengingsjaar een definitief besluit van ons. Kijk op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring? Daar vindt u actuele informatie over hoe lang het duurt voor u een besluit ontvangt.

   Wat mag wel en wat mag niet met een verlopen rijbewijs?

   Wanneer uw rijbewijs voor 1 juni 2021 is verlopen, en u mocht van de regeling gebruik maken dan kunt u uw huidige rijbewijs gewoon blijven gebruiken. Maar er gelden wel extra regels als u rijdt met een verlopen rijbewijs.

   • U kunt alleen in Nederland rijden, dus niet in het buitenland.
   • U kunt alleen met uw auto (B), auto met aanhanger (BE), motor (A), tractor (T) en bromfiets (AM) rijden. Dus niet met vrachtwagen of bus (C of D, CE of DE).
   • Uw verlopen rijbewijs is niet geldig als legitimatiebewijs.

   Twijfelt u zelf of u nog wel veilig kunt rijden? Bijvoorbeeld omdat uw gezondheid achteruit is gegaan? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR. Zij helpen u graag verder.

   Naast de regeling, geldt ook nog de Europese coulance. Deze is geldig tot 1 juli 2021.

   Is er een uitzondering mogelijk als ik dringend moet rijden in het buitenland?

   In sommige gevallen mogen wij een uitzondering maken. Maar alleen in hele bijzondere situaties:

   • u heeft een familielid in het buitenland; of
   • er is een familielid overleden die in het buitenland woont; of
   • u werkt in het buitenland; of
   • andere onvoorziene (opeenstapelende) schrijnende factoren.

   U kunt onze klantenservice bellen als u in een van deze situaties zit. Zij helpen u dan verder.

   Ongeval of aangehouden?

   • Bij een ongeval bent u gewoon verzekerd.
   • De politie kan altijd zien of u mag rijden met uw verlopen rijbewijs. Het staat niet op uw rijbewijs, maar zij kunnen dit controleren in het centraal Rijbewijzenregister van de RDW.
   • Komt u in aanraking met de politie, omdat u niet veilig rijdt? Bijvoorbeeld vanwege uw medische situatie, of omdat u met alcohol of drugs hebt gereden? Dan meldt de politie dit aan het CBR. Het CBR kan dan besluiten dat u niet meer mag rijden met een verlopen rijbewijs.

   feedback