Uw situatie

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? U mag dan tijdelijk in Nederland rijden. Hoe lang is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben om te mogen rijden. Heeft u een rijbewijs uit de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), dan kunt u kiezen tussen vervangen of vernieuwen van uw rijbewijs. Heeft u een rijbewijs van buiten de EU of EVA, dan kunt u het rijbewijs alleen vernieuwen. U kunt het rijbewijs vervangen of vernieuwen bij de gemeente. Of als dit niet mogelijk is, opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

Bij het vervangen van uw rijbewijs krijgt uw nieuwe rijbewijs dezelfde geldigheid als uw oude rijbewijs. Vernieuwt u uw rijbewijs, dan krijgt uw rijbewijs een nieuwe geldigheid.

Bij het vervangen en vernieuwen van het rijbewijs zijn een aantal voorwaarden van toepassing.

Gezondheidsverklaring

Is uw rijbewijs (door de bevoegde buitenlandse instantie) afgegeven in de Europese Unie (EU) / Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) en wilt u het rijbewijs vervangen? Dan is er geen Gezondheidsverklaring nodig, behalve wanneer uw rijbewijs:

  1. Korter geldig is dan de gebruikelijke geldigheidstermijn in het land van afgifte of;
  2. Een aantekening/beperking (code) heeft die niet overeenkomt met de codes die binnen de EU zijn vastgesteld (met uitzondering van lenzen, bril of automaat);
  3. Omwisselt op of na uw 75ste verjaardag.

Bij het vervangen van uw rijbewijs is wel een Gezondheidsverklaring nodig als het rijbewijs (door de bevoegde buitenlandse instantie) is afgegeven in:

  1. Een land buiten de EU/EVA en waarmee Nederland een omwisselingovereenkomst heeft. Deze landen zijn bij de gemeente bekend en staan ook vermeld op de website van de RDW.
  2. Een land buiten de EU/EVA, alleen als u in aanmerking komt voor de “30 % belastingregel‟. Meer informatie over deze regeling kunt u krijgen bij de Belastingdienst in Heerlen.
  3. De voormalige Nederlandse Antillen of Aruba.
  4. Een ander land dan bij de punten 1 t/m 4 aangegeven en u heeft een Nederlands rijbewijs gehad, dat geldig was na 30 juni 1985.

Bij het vernieuwen van een rijbewijs van buiten de EU of EVA is altijd een Gezondheidsverklaring nodig. Heeft u een rijbewijs uit de EU of EVA, dan heeft u niet altijd een Gezondheidsverklaring nodig. U krijgt hierover bericht van de RDW.

Een Gezondheidsverklaring kunt u indienen via Mijn CBR.

Let op: We adviseren om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt of vervangen moet zijn een Gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseren we u om vijf maanden van tevoren via Mijn CBR de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Brexit

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Dan krijgt u te maken met de Brexit. Op Brexit en RDW leest u wat dit betekent voor uw rijbewijs en de beroepskwalificatie.

Meer informatie over de Brexit vindt u op de website van Rijksoverheid.