Gezondheidsverklaring

Ongeschikt, wat nu?

Ik mag niet meer rijden; wat nu?

Heeft u een bericht van het CBR gekregen waarin staat dat u niet rijgeschikt bent? Dit betekent dat u niet mag autorijden. U kunt dan ook geen nieuw rijbewijs krijgen, uw oude verlengen of omruilen. Als u al een rijbewijs heeft, dan is dit niet meer geldig. In het bericht dat u van ons heeft ontvangen, leggen we zo goed mogelijk uit waarom u niet meer mag rijden.

Waarom heeft het CBR dit besluit genomen?

Het CBR beoordeelt of een bestuurder geestelijk en lichamelijk gezond is om te mogen rijden. Deze eisen zijn vastgelegd in de Regeling eisen geschiktheid 2000. Als een bestuurder niet aan deze eisen voldoet en toch de weg op gaat, kan hij of zij problemen krijgen met de verzekering of zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Is er een herkeuring mogelijk?

Bent u het niet eens met het besluit van het CBR, dan kunt u mogelijk een herkeuring aanvragen of bezwaar maken.

Mocht u eerder niet rijden vanwege gezondheidsproblemen of beperkingen? Zijn deze problemen nu opgelost? Dan kunt u opnieuw laten beoordelen of u rijgeschikt bent.

Rijbewijs opsturen

Heeft u uw rijbewijs al opgestuurd? Zo krijgt u bewijs als het rijbewijs verstuurd en ontvangen is.

Wat kan nog wel?

We begrijpen dat het besluit van het CBR grote invloed kan hebben op uw dagelijks leven. Om u te helpen, geven we graag aan wat er nog wel mogelijk is. Bedenk wat voor u werkt en overleg indien nodig met uw arts of iemand uit uw omgeving.

Bromfiets, snorfiets, brommobiel

Mag u om medische redenen geen auto meer rijden? Dan kunt u bij de gemeente wel nog een bromfietsrijbewijs (categorie AM) aanvragen. Volgens de wet mag u met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden, maar bedenk wel of dat in uw situatie veilig is. Overleg dit met uw arts.

Fiets

U heeft geen rijbewijs nodig om te fietsen, dus u mag nog steeds fietsen. Als u moeite heeft met fietsen, kunt u overwegen om een aangepaste fiets te gebruiken, zoals een driewielfiets, een loopfiets, een handbike, een tandem of een elektrische fiets. In sommige gevallen kunt u hier een vergoeding voor krijgen van het UWV of uw gemeente.

Scootmobiel

Met een scootmobiel kunt u zelfstandig op pad gaan. U heeft hiervoor geen rijbewijs nodig. Er zijn ook gesloten gehandicaptenvoertuigen beschikbaar. Als u geen handicap heeft, mag u ook met een gehandicaptenvoertuig rijden. Bekijk de regels van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer kunt u naar uw bestemming reizen met de trein, bus, tram of metro. U kunt uw reis plannen via 9292.nl. Als u niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, kunt u mogelijk een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Dan kan 1 begeleider gratis met u mee reizen.

Taxi

Er zijn verschillende soorten taxi's beschikbaar. Voor korte afstanden zijn er lokale of regionale vervoerssystemen en betaalbare alternatieven zoals de BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds of het ANWB AutoMaatje, dat door vrijwilligers wordt georganiseerd. Voor langere afstanden biedt Valys mogelijkheden. Mogelijk komt u in aanmerking voor een Wmo-taxipas, waarmee u met korting kunt reizen. Informeer hiervoor bij uw gemeente.

Meerijden

Als u niet meer zelf mag rijden, dan kunt wellicht met anderen meerijden. Laat uw familie, vrienden en kennissen weten dat u niet meer mag rijden. Zo kunnen ze aan u denken en u vragen om mee te rijden. Veel mensen vinden dit geen enkel probleem!