Gezondheidsverklaring

Moet ik naar een medisch specialist?

Meer weten over corona?

Lees de meest gestelde vragen.

Heeft u een bepaald gezondheidsprobleem of beperking? Dan heeft het CBR van uw (huis)arts of van een specialist een rapport nodig. Bijvoorbeeld als u epilepsie heeft of als u slecht ziet.

Hoe werkt het precies?

Heeft u een verwijzing naar een of meer specialisten ontvangen? Maak dan een afspraak. Neem uw bericht(en) met alle formulieren en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

In uw verwijsbrief vindt u ZD code(s). Met deze code(s) kan de specialist uw documenten digitaal invullen en versturen naar het CBR, dat gaat sneller dan per post.

De specialist onderzoekt u en stuurt zijn rapport (mogelijk via ZorgDomein) naar het CBR. U mag het rapport altijd van tevoren inzien. Vraag ook een kopie voor uw eigen administratie. Wilt u liever niet dat het rapport wordt doorgestuurd naar het CBR? Zeg dat dan tegen de specialist. Die mag het rapport dan niet doorsturen. Wij kunnen in dat geval dan uw rijgeschiktheid niet beoordelen; u kunt uw rijbewijs niet verlengen en geen rijexamen doen.

Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en u uw rijbewijs kunt aanvragen. U ontvangt hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.

Vind uw arts

Bedrijfsartsen en arbodiensten

Wilt u uw rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E), halen of vernieuwen? Dan moet u zich laten keuren door een bedrijfsarts of door een arts van een gecertificeerde arbodienst. Bij sommige opleiders komt de arts op locatie, vraag uw opleider hiernaar.

Voor zelfstandig werkende bedrijfsartsen kunt u de website van de ZFB raadplegen. Op de website van de SBCA vindt u een overzicht van gecertificeerde arbodiensten. Niet alle arbodiensten doen rijbewijskeuringen (dan staat erbij ‘geen rijbewijskeuringen’).


Oogartsen

Moet u naar een oogarts en wordt u in de brief die u van het CBR krijgt niet verwezen naar een specifieke oogarts? Dan kunt u de oogarts zelf kiezen. Dat mag uw eigen oogarts zijn. De oogartsen in onderstaande lijst kunnen u meestal binnen twee weken keuren.

Laboratoria voor bloedafname

Als u een bloedonderzoek moet laten doen om uw rijgeschiktheid te laten beoordelen (bijv. bij alcohol en drugs onderzoeken), kunt terecht bij een van de laboratoria uit de lijst hieronder. Deze laboratoria voeren het onderzoek op de afgesproken manier uit waardoor de resultaten het meest betrouwbaar zijn.

Specialist

Verwijzing naar een specialist

Hieronder vindt u een overzicht met veel voorkomende aandoeningen waarvoor (meestal) een nader specialistisch onderzoek nodig is door de neuroloog, psychiater, cardioloog, internist, longarts, vaatschirurg, specialist ouderengeneeskunde of oogarts. Het is mogelijk dat de reden voor uw verwijzing niet in de lijst staat.

Verwijziging naar medisch specialist

Wanneer kan ik naar mijn eigen behandelend specialist?

Bij veel aandoeningen kunt u naar uw eigen behandelaar, bijvoorbeeld bij nierschade, ICD, dementie, slaapproblemen, spierziekten en visuele aandoeningen. Het betreft alle aandoeningen waarbij een behandelaar feitelijke informatie aan het CBR kan verstrekken. Het CBR kan op basis van deze informatie en de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 uw rijgeschiktheid beoordelen.

Bij sommige aandoeningen, zoals psychiatrische aandoeningen, ADHD, ADD, autisme, alcohol- en drugsmisbruik is geen sprake van feitelijke informatie die de behandelaar kan doorgeven. In deze gevallen geeft de specialist een oordeel over de geschiktheid en wordt u door het CBR verwezen naar een onafhankelijk specialist. Wilt u liever naar een andere specialist dan de specialist waarnaar u bent doorverwezen, neem dan telefonisch contact op met het CBR om dit door te geven. Wij bespreken dan de mogelijkheden met u en sturen u een nieuwe verwijzing.

Waarom verwijst het CBR naar onafhankelijke specialisten?

Wanneer u gekeurd moet worden voor uw rijbewijs, wordt er beoordeeld of u aan de rijbewijseisen voldoet. Daarbij staat verkeersveiligheid voorop. In de wet is daarom vastgelegd dat het CBR de specialist aanwijst als er een advies over de geschiktheid gevraagd wordt en dat deze specialist direct aan het CBR rapporteert. U wordt door het CBR altijd verwezen naar een specialist die specifiek voor het CBR keuringen verricht. Deze specialisten kennen de rijbewijseisen goed en beoordelen onafhankelijk of u aan deze eisen voldoet.

Wilt u naar een andere specialist?

Het kan zijn dat u liever naar een andere specialist gaat dan de specialist waarnaar u bent doorverwezen. In de meeste situaties kan dat, u leest er hier meer over.

feedback