Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring invullen

Waarschuwing: pas op voor misleidende website
Er zijn meerdere misleidende websites actief die beweren hulp te bieden bij het kopen van een Gezondheidsverklaring of het invullen daarvan. In werkelijkheid moet u daarna alsnog naar de website van het CBR voor de echte Gezondheidsverklaring. Hierdoor verdubbelen de kosten. Regel de Gezondheidsverklaring altijd veilig via de website van het CBR.

Wanneer beginnen?

1. Dien uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs in

Zorg ervoor dat u uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt, indient. Als u weet dat u een arts of medisch specialist moet bezoeken, adviseren wij u om 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te starten. Een arts bezoeken is altijd verplicht bij het verlengen van een groot rijbewijs of als u 75 jaar of ouder bent. De video hieronder geeft u gericht advies.

Let op! Soms gaat de beoordeling van uw Gezondheidsverklaring sneller.

Als u een medische aandoening heeft die van invloed is op uw rijgeschiktheid, dan geldt ons besluit voor een bepaalde termijn. Hierdoor kunt u enkele geldigheidsmaanden van uw huidige rijbewijs verliezen.

2. Vul de Gezondheidsverklaring digitaal in via Mijn CBR

Dit gaat sneller dan per post. Daarnaast kunt u in uw dossier op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken.

3. Neem al uw formulieren mee

Neem bij afspraken met de arts en specialist(en) een printje mee van alle berichten en formulieren die u van het CBR ontvangt nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend. Aanvragers van een groot rijbewijs en mensen van wie het rijbewijs op of na hun 75 verjaardag verloopt, moeten altijd gekeurd worden door een arts.

Moet u in uw situatie een Gezondheidsverklaring invullen?

Het invullen van de Gezondheidsverklaring

Vul de Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Log in met uw DigiD. Gebruik nooit een DigiD van een ander. De Gezondheidsverklaring betaalt u via iDeal.

Inloggen Mijn CBR met DigiD

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het aanvragen van DigiD verloopt.

Wilt u hulp bij het aanvragen van een DigiD? Ga dan naar de bibliotheek. Daar helpen ze u verder. Ook als u geen lid bent. Zo worden er steeds meer ‘Informatiepunten Digitale Overheid’ geopend en kunt u er gratis computercursussen volgen. Zoals de cursussen Klik & Tik en Digisterker. In de cursus ‘Werken met de e-overheid’ van Digisterker leert u een DigiD aanvragen en omgaan met de websites van de overheid. Zo regelt u uw zaken met de overheid voortaan zelf, via internet. Via het Informatiepunt Digitale Overheid kunt u opzoeken waar computercursussen bij u in de buurt zijn.


Kunt of wilt u geen DigiD aanvragen? Koop dan een Gezondheidsverklaring op papier. De verwerking van een papieren Gezondheidsverklaring, per gewone post, duurt waarschijnlijk langer dan wanneer u die digitaal indient op Mijn CBR. Ook kunt u zonder DigiD de status van de verwerking niet volgen op Mijn CBR.