Vrachtautorijbewijs halen

Vrachtauto met aanhanger (C1E)

Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E mag u:

  • met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg.
  • met een voertuig van de categorie B een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg. Kijk hier voor de regels van het rijbewijs BE.

    Let op! Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten. Daarvoor moet u een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E met code 95 halen.

Geldigheid

  • Het Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E is maximaal 5 jaar geldig.
  • Om uw C1E-rijbewijs te vernieuwen, moet u onder andere een Gezondheidsverklaring indienen.
Kijk voor meer informatie over het rijbewijs en code 95 op de website van de RDW. Voor meer informatie over het aanvragen van uw rijbewijs kunt u terecht bij uw gemeente. Een aantal gemeenten houdt een proef, waarbij u een rijbewijs digitaal kunt aanvragen als u er een rijbewijscategorie bij krijgt. Meer informatie vindt u op de website van de RDW.

Voorwaarden Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E

Voordat u een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E kunt aanvragen, moet u onder andere aan de onderstaande voorwaarden voldoen.

Minimum leeftijd

Voor het aanvragen van het C1E rijbewijs zonder code 95 moet u minimaal 18 jaar zijn.

Rijbewijs C1 of C

U moet in het bezit zijn van een rijbewijs C1 of C.

Te behalen examen

Examen Vrachtauto met aanhangwagen praktijk (C1E)Als u bent geslaagd voor het praktijkexamen wordt er een Verklaring van rijvaardigheid naar de RDW verstuurd. Deze is 3 jaar geldig.

Afhankelijk van uw praktijkexamen, krijgt u wel of geen code automaat op uw rijbewijs.

Opleiders

Er zijn verschillende opleiders, bij wie u een opleiding voor het C1E-rijbewijs kunt volgen. Zie onze rijschoolzoeker.