Je T-rijbewijs halen

Rijscholen en rijlessen

Rijschoolzoeker

In de Rijschoolzoeker vind je alle rijscholen in jouw buurt, met contactgegevens. Je ziet bij welke rijschool de meeste leerlingen slagen. Daarbij staat het aantal examens dat de rijschool heeft gehad bij het CBR.

Vanaf welke leeftijd mag je starten met lessen voor T?

Vanaf 16 jaar kun je beginnen met rijlessen.

Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Hoeveel rijlessen je nodig hebt, verschilt natuurlijk per type leerling. Je rijinstructeur kan je helpen inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. 

Wanneer heb je een T-rijbewijs nodig?

Alle bestuurders van een LBT (landbouw- of bosbouwtrekker), MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid) en MM (mobiele machine) op de openbare weg moeten in het bezit zijn van een T-rijbewijs.

Uitgezonderd zijn de LBT’s, MMBS’en en MM’s die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Daarnaast mogen deze voertuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken. 

Ook uitgezonderd zijn heftrucks, die niet breder zijn dan 130 centimeter, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine. De scholing voor bestuurders van heftrucks die nu al verplicht is op basis van ARBO-wetgeving blijft gewoon bestaan.

Iedereen die een geldig B-rijbewijs heeft dat is afgegeven voor 1 juli 2015, kan gedurende de looptijd van dit rijbewijs een LBT, MMBS en MM besturen. Bij het vernieuwen van het rijbewijs zal de categorie T automatisch worden bijgeschreven.

Ik heb mijn C-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs ook halen?

Nee. Als u een C-rijbewijs heeft, heeft u automatisch ook het T-rijbewijs. Bij het vernieuwen van uw C rijbewijs zal de categorie T automatisch worden bijgeschreven.

Ik ben bezig om het C-rijbewijs te halen. Moet ik mijn T-rijbewijs ook halen?

Nee. Als u het C-rijbewijs gehaald heeft, krijgt u automatisch ook het T-rijbewijs bijgeschreven.