Praktijkexamen motor

Hoe gaat het motorexamen voertuigbeheersing?

In onderstaand filmpje zie je hoe het motorexamen voertuigbeheersing gaat (en het motorexamen verkeersdeelneming). Onder het filmpje kun je de stappen nog een keer nalezen in het kort.

Het motorexamen voertuigbeheersing duurt in totaal 20 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen: 

1. Voor het examen


Op het examenterrein maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt, stelt vragen over de kentekenbewijzen en controleert:

 • je identiteitsbewijs
 • of je bent geslaagd voor je theorie-examen motor in het afgelopen anderhalf jaar of dat je een geldig rijbewijs voor auto of motor (geschakeld of automaat) bij je hebt.
Heb je geen geldige theorie voor de motor? Dan mag je toch examen doen als je beschikt over een geldig Nederlands autorijbewijs of een motorrijbewijs (geschakeld of automaat) voor A1, A2 of A; of een geldig EU- of EER-autorijbewijs.

  2. Het examen


  Het examen bestaat uit 7 oefeningen voor de motor op het examenterrein. De examinator kijkt vanaf de zijkant of je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid en of je goed kunt remmen.

  3. De uitslag


  Direct na afloop van de oefeningen krijg je op het examenterrein te horen of je geslaagd bent.

  Ben je geslaagd?

  Dan kun je het examen verkeersdeelneming gaan doen.

  Gezakt?

  Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen.

  Rijexamen op een aangepaste motor

  Als je een beperking hebt, is het in een aantal gevallen toch mogelijk om rijexamen te doen. Als het nodig is, doe je dat op een aangepaste motor. Het CBR geeft hierover advies nadat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld.

  Voor informatie over het rijden met een aangepaste motor kun je terecht bij motorbelangenorganisaties, motorrijscholen of internet (zoek op ‘aangepaste motor’).

  feedback