Praktijkexamen motor

Hoe gaat het motorexamen voertuigbeheersing (AVB-examen)?

In onderstaand filmpje zie je in het kort hoe de motorexamens verlopen. Onder het filmpje kun je de stappen nog een keer nalezen..


Het motorexamen voertuigbeheersing duurt in totaal 20 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen: 

1. Voor de examenrit


Op het examenterrein maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je motorexamen verloopt, stelt vragen over de kentekenbewijzen en controleert:

  • je identiteitsbewijs;
  • of je bent geslaagd voor je theorie-examen motor in het afgelopen anderhalf jaar of dat je een geldig rijbewijs voor auto of motor (geschakeld of automaat) bij je hebt.

Heb je geen geldige theorie voor de motor?

Dan mag je toch motorexamen voertuigbeheersing (AVB) doen als je beschikt over een geldig autorijbewijs of een motorrijbewijs voor A1, A2 of A, dat is afgegeven in Nederland; of een geldig EU- of EER-rijbewijs voor auto of motor.

2. Het examen


Het examen voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 7 oefeningen voor de motor op het examenterrein. De examinator kijkt vanaf de zijkant of je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid en of je goed kunt remmen.

3. De uitslag


Direct na afloop van de oefeningen krijg je op het examenterrein te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd?

Dan kun je beginnen met de voorbereidingen voor het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).

Gezakt?

Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen.

Rijexamen op een aangepaste motor

Als je een beperking hebt, is het in een aantal gevallen toch mogelijk om rijexamen te doen. In zo'n geval doe je rijexamen op een aangepaste motor. Het CBR geeft hierover advies nadat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld.

Voor informatie over het rijden met een aangepaste motor kun je terecht bij motorbelangenorganisaties, motorrijscholen of internet (zoek op ‘aangepaste motor’).