Gezondheidsverklaring motorrijbewijs

Jouw Gezondheidsverklaring

Hoe werkt het?

Wil jij je rijbewijs halen? Dan is het belangrijk voor jezelf en andere weggebruikers dat jij gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom moet je in het begin van je rijopleiding een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via Mijn CBR.

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met je DigiD. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.

Nadat je je Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kun je jouw rijexamen laten reserveren door je rijschool.

Hier zie je hoe je jouw Gezondheidsverklaring invult en indient.

Wat voor soort vragen?

In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt, en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of lichamelijke beperkingen waardoor je alleen met een aangepaste motor mag rijden.

Wil je precies weten welke vragen je in de Gezondheidsverklaring beantwoordt? Bekijk dan hier alle vragen van de Gezondheidsverklaring. Heb je een papieren Gezondheidsverklaring gekocht? Dan kunnen de vragen er iets anders uitzien.

Wanneer hoor je iets over je Gezondheidsverklaring?

Als je gezond genoeg bent, krijg je gelijk antwoord. Je krijgt dan het bericht dat je ‘rijgeschikt’ bent. En je kan dan gewoon verder met rijlessen en examen doen.

Soms heeft het CBR meer informatie nodig, om te bepalen of je ‘rijgeschikt’ bent. Dat hoor je dan binnen 4 weken. Dan vragen we je bijvoorbeeld om meer informatie van een arts.

Het is ook mogelijk dat we je doorverwijzen naar een medisch specialist voor een controle. Of we nodigen je uit om een rijtest te doen, zodat we kunnen beoordelen of je je rijbewijs kunt halen. Als een van deze dingen nodig is, dan hoor je precies wat je verder moet doen.

Wat kan het CBR beslissen?

Het CBR beoordeelt of je volgens de wettelijke regels geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent om te rijden. Wij kijken daarbij naar je Gezondheidsverklaring. Daarnaast kijken we ook naar de eventuele informatie van artsen en het resultaat van een eventuele rijtest.

Het CBR kan de volgende besluiten nemen:

Je bent rijgeschikt

Je mag rijden. Je kunt doorgaan met je rijopleiding en je praktijkexamen aanvragen.

Je bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd

Je mag rijden, maar wel voor een bepaalde termijn. Je kunt doorgaan met je rijopleiding en je praktijkexamen aanvragen.. Als je je rijbewijs haalt, is deze geldig voor een bepaalde termijn van 1, 3, 5 en soms 10 jaar.

Je ben rijgeschikt onder voorwaarden

Je mag rijden, maar je moet wel bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Bijvoorbeeld een bril dragen of je motor laten aanpassen. Je kunt doorgaan met je rijopleiding en je praktijkexamen aanvragen.

Je bent niet rijgeschikt

Je mag helaas niet rijden. Je kunt geen rijbewijs halen.

Als je een besluit van het CBR hebt gekregen en je bent het er niet mee eens, dan kun je een nieuw onderzoek laten doen of bezwaar maken.

Bezoek aan een medisch specialist

Bij bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen heeft het CBR een rapport nodig van een medisch specialist. Bijvoorbeeld als je epilepsie hebt of als je slecht ziet. De medisch specialist onderzoekt jou dan. En geeft in een rapport een advies over jouw geschiktheid om te rijden. De specialist stuurt het rapport naar het CBR. Het CBR heeft de informatie nodig om jouw rijgeschiktheid te beoordelen. Je kunt aangeven dat de arts de informatie niet mag doorsturen maar dan kan het CBR dit niet beoordelen en kun je ook geen rijexamen doen.

Een rijtest

Met een rijtest beoordeelt het CBR of jij op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of je een motor goed kunt bedienen en besturen. Een arts van het CBR bekijkt op basis van jouw Gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijg je hiervoor een uitnodiging. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kunnen we niet beslissen of je rijexamen mag doen.

Meer lezen over de rijtest